Schimbare la 180 grade pentru Amnesty International. Și-a cerut în mod oficial scuze pentru suferinţa şi furia cauzate de raportul care acuză Ucraina că pune în pericol civilii

Elena Avramescu 08.08.2022, 08:14
Schimbare la 180 grade pentru Amnesty International. Și-a cerut în mod oficial scuze pentru suferinţa şi furia cauzate de raportul care acuză Ucraina că pune în pericol civilii

În urmă cu câteva zile a fost stârnită furia ucrainenilor după ce a fost emis un raport care spunea că Ucraina că pune în pericol civili. Chiar și președintele Volodimir Zelenski a fost furios, iar toate acestea au dus la demisia şefului biroului de la Kiev. Mai precis, organizația pentru drepturile omului, Amnesty International, a emis un raport joi în care acuza armata ucraineană că pune în pericol civilii prin amplasarea de trupe în zone rezidenţiale în războiul provocat de agresiunea rusă.

Amnesty International regretă profund efectul raportului său emis joi

Iată că, la doar câteva zile distanță, Amnesty International a lăsat un mesaj prin care anunța că își cere scuze pentru efectele cauzate de acest raport.

„Amnesty International regretă profund suferinţa şi furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene.

Prioritatea Amnesty International în acest conflict şi în orice conflict este să se asigure că toți civilii sunt protejaţi. Acesta a fost singurul nostru obiectiv când am lansat această ultimă etapă de cercetare. Deşi ne susţinem pe deplin descoperirile noastre, regretăm durerea cauzată”, a notat organizaţia.

Astfel că președintele Ucrainei, Volomidir Zelenski a acuzat grupul că vrea să transfere responsabilitatea de la agresiunea rusă, asta în timp ce şefa Amnesty Ucraina, Oksana Pokalciuk, a declarat că raportul a fost doar un cadou de propagandă pentru Moscova.

„Nu poate exista, chiar și ipotetic, nicio condiție în care orice atac rusesc asupra Ucrainei să devină justificat. Agresiunea împotriva statului nostru este neprovocată, invazivă și teroristă.

Dacă cineva face un raport în care se presupune că victima și agresorul sunt identice în ceva, dacă sunt analizate unele date despre victimă și se ignoră ceea ce făcea agresorul în acel moment, acest lucru nu poate fi tolerat”, a declarat joi Volodimir Zelenski într-o declarație oficială.

Volodimir Zelenski a reactionat dupa intalnirea lui Gerhard Schroder cu Vladimir Putin. Ce a spus acesta
Volodimir Zelenski

În declarația de duminică seara, Amnesty International a spus că a găsit mai multe forţe ucrainene lângă reşedinţe civile în 19 oraşe şi sate pe care le-a vizitat, expunându-le astfel la riscul de fi atacate.

„Aceasta nu înseamnă că Amnesty International consideră forţele ucrainene responsabile pentru încălcările comise de forţele ruse şi nici că armata ucraineană nu ia măsurile de precauţie adecvate în altă parte a ţării. Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel ce a făcut armata rusă”, a mai spus organizaţia.

Amnesty International a ținut să mai precizeze că după o investigație de patru luni s-a constatat că armata ucraineană a înființat baze în școli și spitale și a lansat atacuri din locuri extrem de populate, încălcând astfel dreptul umanitar internațional, dar și că strategiile nu justifică deloc atacurile nediscriminatorii ale Rusiei, care au ucis și rănit un număr mare de civili.

„Oricine scuză Rusia și creează în mod artificial un astfel de context informațional încât unele atacuri ale teroriștilor sunt presupus justificate sau presupus de înțeles, nu poate să nu-și dea seama că îi ajută pe teroriști”, a mai spus Volodimir Zelenski.

De la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, în jur de 5.237 de civili au fost uciși și 7.035 au fost răniți în Ucraina, iar aproximativ 10 milioane de persoane au fugit în țările vecine, potrivit ONU.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...