Raport Amnesty International. Dovezile arată că trupele ruse au comis crime de război în apropiere de Kiev

Beatrice Dumitru 06.05.2022, 16:01
Raport Amnesty International. Dovezile arată că trupele ruse au comis crime de război în apropiere de Kiev

Rusia a fost acuzată de Occident de crime de război după ce au fost descoperite imaginile de la Bucha cu civili uciși și arucați în gropi comune sau lăsați pe stradă. Amnesty International, grupul pentru drepturile omului, a realizat un raport care documentează crime de război comise de forțele ruse atunci când au ocupat o zone din jurul Kievului.

Dovezi pentru crimele de război ale Rusiei

Amnesty International a declarat că există dovezi clare că trupele ruse au comis crime de război atunci când au ocupat o zonă din aprpierea capitalei Ucrainei, în februarie și martie, unde au fost uciși peste 400 de civili. Moscova și-a retras trupele din zonă la începutul lunii aprilie.

Civilii au suferit abuzuri precum „împușcături nesăbuite și tortură” din partea forțelor ruse în timpul atacului lor eșuat asupra Kievului, în primele etape ale invaziei lansate de Kremlin pe 24 februarie, a declarat grupul pentru drepturile omului în cel mai recent raport, preluat de Reuters.

Raport Amnesty. Dovezile arată că trupele ruse au comis crime de război în apropiere de Kiev
Trupele ruse au lăsat în urmă un dezastru la Bucha.

Nu sunt incidente izolate. Acestea fac parte în mare măsură dintr-un tipar acolo unde forțele ruse au controlat un oraș sau un sat. Informațiile colectate de grup pot fi folosite, sperăm, pentru a trage la răspundere făptașii, dacă nu astăzi, într-o zi în viitor”, a declarat Donatella Rovera, consilier principal de răspuns la criză al Amnesty.

Ce au găsit experții la Bucha

Donatella Rovera a spus că a strâns din Bucha gloanțe perforatoare și carcase de obuze produse la o fabrică din Tula, la sud de Moscova, pentru puști folosite doar de unitățile aeriene de elită rusești care au fost prezente în Bucha.

De asemenea, am găsit și am putut vizualiza câteva documente militare care indică prezența acestor unități speciale în aceste locuri în care s-au comis aceste crime”, a spus ea.

Rusia, care numește invazia sa o „operațiune specială” pentru „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei, a respins acuzațiile potrivit cărora forțele sale au săvârșit un masacru la Bucha, în timp ce autoritățile de la Kiev spun că investighează peste 9.000 de posibile crime de război comise de trupele Moscovei.

Întrebat înainte de raportul Amnesty despre operațiunea Rusiei de la Bucha, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus: „Povestea de la Bucha este o inscenare și un fals”.

Amnesty International a precizat că a documentat 22 de cazuri de ucideri ilegale comise, ”dintre care majoritatea au fost ceea ce par a fi execuţii extrajudiciare”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...