Departamentul de Stat al SUA: „Zelenski rămâne o țintă principală pentru agresiunea rusă”

Mihnea Tălău 25.02.2022, 12:06
Departamentul de Stat al SUA: „Zelenski rămâne o țintă principală pentru agresiunea rusă”

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski rămâne o „țintă principală pentru agresiunea rusă”, a declarat joi seara purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Putin dorește cu orice chip răsturnarea guvernului ucrainean.

Principală țintă a agresiunii ruse este Zelenski

Potrivit CNN, Price a declarat că Zelenski „reprezintă, în multe privințe, – chiar personifică – aspirațiile și ambițiile democratice ale Ucrainei – ale poporului ucrainean. Așa că, desigur, el ar rămâne o țintă principală pentru agresiunea rusă”.

„Președintele ucrainean și echipa sa vor lua decizii în următoarele ore, în următoarele zile, pe baza a ceea ce este în interesul lor, a ceea ce este în interesul poporului ucrainean, a ceea ce este în interesul statului ucrainean”, a adăugat Price.

Rusia a lansat o invazie în Ucraina în cursul zilei de joi, trimițând trupe în fosta națiune sovietică de pe trei fronturi și lansând rachete asupra mai multor locații din apropierea capitalei, Kiev, într-un atac de amploare care a atras o condamnare profundă din partea liderilor mondiali.
Trupe și blindate au pătruns în estul Ucrainei de la granița rusă, precum și din Belarus, în nord, și din Crimeea, anexată de Rusia, în sud.

La rândul său, Zelenski a declarat că: „Potrivit informațiilor noastre, inamicul m-a marcat ca țintă nr. 1, iar familia mea ca țintă nr. 2. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic prin distrugerea șefului statului. Avem informații că grupurile de sabotaj inamice au intrat în Kiev. Stau în cartierul guvernamental împreună cu alte persoane”.

Putin va încerca să răstoarne guvernul ucrainean

Într-un interviu acordat postului ABC News, înregistrat înainte de declarația lui Zelenski, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că este „convins” că președintele rus Vladimir Putin va încerca să răstoarne guvernul ucrainean.

Blinken a mai spus, că este clar că Putin are ambiții dincolo de Ucraina.

„Nu aveți nevoie de serviciile de informații pentru a vă spune că exact asta este ceea ce vrea președintele Putin. El a spus clar că ar vrea să reconstituie Imperiul Sovietic. Pe scurt, el ar dori să reafirme o sferă de influență în jurul țărilor vecine care au făcut parte cândva din blocul sovietic”, a mai spus el.

Cu toate acestea, cel mai înalt diplomat american a susținut că NATO ar sta în calea obiectivelor finale ale lui Putin:

„Acum, când vine vorba de o amenințare dincolo de granițele Ucrainei, există ceva foarte puternic care îi stă în cale. Este vorba de articolul 5 al NATO: Un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...