Schimbare importantă pentru români. Ce se întâmplă cu taloanele de pensie. Acum e lege

Nicu Stan 12.11.2021, 16:22
Schimbare importantă pentru români. Ce se întâmplă cu taloanele de pensie. Acum e lege

Se anunță o schimbare foarte importantă pentru români. S-a aflat ce se va întâmpla de-acum cu taloanele de pensie. Preşedintele Klaus Iohannis tocmai ce a promulgat legea de care sunt interesați foarte mulți pensionari.

Se anunță o schimbare importantă pentru pensionarii români. Ce se va întâmpla cu talonul de pensie

Preşedintele României Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede posibilitatea transmiterii la cerere de către Casa Națională de Pensii a talonului de pensie în format electronic.

Pensionarii care au ales să-şi primească pensia pe card, vor putea primi taloanele în format electronic, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea adoptată în urmă cu o lună de către Camera Deputaţilor.

Klaus Iohannis a promulgat legea ce permite transmiterea talonului de pensie electronic
Klaus Iohannis a promulgat legea ce permite transmiterea talonului de pensie electronic

Klaus Iohannis a promulgat legea talonului de pensie în format electronic

De asemenea, Administraţia Prezidenţială anunţă că preşedintele României a promulgat legea privind posibilitatea transmiterii la cerere a talonului de pensie în format electronic, de către Casa Națională de Pensii Publice.

”Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 11 noiembrie 2021, următoarele decrete: Decret privind promulgarea Legii privind completarea art. 109 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 294/28.06.2021); Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea art. 112 din Legea educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 129/22.03.2021)”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Ce trebuie să facă pensionarii

Astfel, legea promulgată joi vine în completarea art. 109 din Legea nr. 263/2010 și stipulează că pensionarii care vor să-şi încaseze pensia pe card pot să ceară Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) să le transmită talonul mov în format electronic.

Pentru ca să se întâmple asta, pensionarii români trebuie să completeze o solicitare adresată către Casa Națională de Pensii. Conform legii, documentul trebuie transmis începând cu luna ce succedă înregistrarea cererii, într-un interval de maximum 48 de ore de la efectuarea plății în contul curent sau în contul de card.

Cum va fi transmis talonul mov

Talonul mov va putea fi trimis în format electronic pe adresa de e-mail a pensionarului sau în contul online deschis pe portalul CNPP.

”Documentul de informare, în format electronic, este acceptat ca document valid în relația cu toate instituțiile și autoritățile publice”, se arată în legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Talonul mov nu afectează relația dintre pensionar și autoritățile statului

Astfel, modificările aduse talonului de pensie, respectiv emiterea sa în format electronic, nu va afecta relația dintre pensionar și autoritățile statului, acestea fiind obligate să furnizeze informații sau servicii indiferent de formatul talonului de pensie.

De asemenea, talonul de pensie în format electronic va conține toate datele de identificare ce pot fi regăsite și pe talonul de pensie în format fizic.

CNPP arhivează sumele plătite transmise în format electronic

”Casa Naţională de Pensii Publice arhivează documentele de informare cu privire la sumele plătite transmise în format electronic, în conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, în condiţiile tehnice stabilite de Legea nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică”, mai arată Legea.

Urmăriți Impact.ro și pe