Noutatea de care trebuie să afle orice pensionar din România care primeşte pensia pe card. “Este o iniţiativă pentru debirocratizare”

Nicu Stan, Camelia Moldoveanu 24.06.2021, 19:57
Noutatea de care trebuie să afle orice pensionar din România care primeşte pensia pe card. “Este o iniţiativă pentru debirocratizare”

Noutatea de care trebuie să afle orice pensionar din România care primeşte pensia pe card. “Este o iniţiativă pentru debirocratizare”. Toate amănuntele , în articolul de mai jos.

Casa de pensii a făcut anunțul. Ce trebuie să știe toți pensionarii din România

Noutatea de care trebuie să afle orice pensionar din România care primeşte pensia pe card. Pensionarii români care primesc pensia pe card vor fi informaţi despre acest lucru printr-un simplu e-mail, conform unui proiect iniţiat de deputaţi liberali, adoptat în şedinţa de marţi a Senatului, scrie Agerpres.

Propunerea de modifcare a legii are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prin introducerea posibilităţii transmiterii de către Casa Naţională de Pensii Publice, la cerere, în format electronic, a actului care face dovada plăţii pentru pensionarii care au optat pentru plata în cont curent sau cont de card.

Pensionarii romani vor primi instiintari pe e-mail
Pensionarii romani vor primi instiintari pe e-mail

Când se trimit informările

De asemenea, documentul de informare cu privire la sumele plătite se transmite începând cu luna următoare când a fost înregistrată cererea, în maximum 48 de ore de la efectuarea plăţii drepturilor în cont curent sau cont de card, conform amendamentlui admis.

“Este o iniţiativă a PNL pentru debirocratizare, pentru a trece la o tehnică informatică. Este vorba despre informarea celor care primesc pe card. Până acum, în stilul nostru românesc, dacă avea nevoie de informaţii, trebuia să se deplaseze la oficiul respectiv, să-şi ia datele să vadă de ce a primit atâta, de ce nu a primit.

Se vrea extinderea ideii și în alte domenii

Prin lege, cei care se ocupă de pensii sunt obligaţi să le trimită şi în format electronic. Poate începem să extindem astfel de iniţiative şi în alte domenii, să nu mai purtăm oamenii pe drumuri, să piardă timpul, ci să fie informaţi la timp”, a precizat în plen liderul grupului parlamentar PNL din Senat, Virgil Guran.

Lucru necesar către obiectivele coaliției de guvernare

În plus, la rândul sau, Ștefan Pălărie, senator USR PLUS, a salutat iniţiativa liberală, precizând că reprezintă o “construcţie” către obiectivele coaliţiei de guvernare, respectiv debirocratizarea şi eficientizarea statului.

“O propunere absolut admirabilă. Pentru a fi puţin mai specifici, în momentul de faţă, poştaşii României se duc să dea un talon de pensie mov chiar şi celor cărora nu li se mai dă pensia în numerar, ci doar prin transfer bancar sau depunere într-un cont (…). Este spre binele tuturor, inclusiv al pensionarilor, să nu-i mai ţină pe drumuri nici pe poştaşi şi nici să nu mai aştepte prin alte mijloace un document care poate fi trimis celor care au, simplu, prin email” a subliniat Ștefan Pălărie.