Schimbare importantă pe harta lumii. O țară și-a mărit considerabil teritoriul cu o simplă descoperire

Andrei Simion 03.03.2023, 17:09
Schimbare importantă pe harta lumii. O țară și-a mărit considerabil teritoriul cu o simplă descoperire

O schimbare importantă a fost înregistrată pe harta lumii. O țară și-a mărit considerabil teritoriul în urma unei simple descoperiri, datorită progreselor ce au fost făcute în ultima vreme în tehnologia de topografiere.

Ce țară și-a mărit considerabil teritoriul

Mai exact, harta lumii se va schimba după ce cartografierea digitală realizată de Autoritatea japoneză pentru informații geospațiale (GSI) a constatat recent că există 14.125 de insule pe teritoriul japonez.

Acest număr este mai mult decât dublu față de totalul cunoscut până acum, de 6.852 de insule, ce a fost oficial încă de la un raport din anul 1987 al Gărzii de Coastă a Japoniei.

Cu toate acestea, GSI a subliniat că noul total reflectă progresele înregistrate în tehnologia de topografiere, dar că acesta nu a schimbat suprafața totală a teritoriului Japoniei, conform CNN.

GSI a precizat că, deși nu există un acord internațional referitor la modul de numărare a insulelor, a folosit același criteriu de mărime ca și în cazul sondajului anterior, realizat în urmă cu 35 de ani. Acesta a presupus numărarea tuturor suprafețelor de uscat naturale cu o circumferință de cel puțin 100 de metri.

Schimbare importantă pe harta lumii. O țară și-a mărit considerabil teritoriul cu o simplă descoperire
Insulele Goto, Japonia

Insulele, în centrul mai multor dispute

Insulele ce înconjoară Japonia au fost în centrul mai multor dispute teritoriale. Japonia revendică insulele Kuril de sud, deținute de ruși, pe care Tokyo le numește Teritoriile de Nord. Această dispută datează de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, când trupele sovietice le-au confiscat de la Japonia.

De asemenea, Japonia susține că îi aparțin insulele Senkaku nelocuite din Marea Chinei de Est, pe care le administrează în prezent, dar China a contestat în mod repetat această revendicare.

Între timp, Japonia și Coreea de Sud rămân blocate într-o dispută de peste 70 de ani privind suveranitatea unui grup de insule mici cunoscute sub numele de Dokdo la Seul și Takeshima la Tokyo, aflat în Marea Japoniei, pe care Coreea o numește Marea de Est.

Urmăriți Impact.ro și pe