Reacția Coreei de Nord după exercițiile militare pe care le efectueaza SUA și Coreea de Sud: „Situaţia militară şi politică din peninsula coreeană şi din regiune a ajuns la o linie roşie extremă”

Elena Avramescu 02.02.2023, 10:41
Reacția Coreei de Nord după exercițiile militare pe care le efectueaza SUA și Coreea de Sud: „Situaţia militară şi politică din peninsula coreeană şi din regiune a ajuns la o linie roşie extremă”

Se pare că toate că exerciţiile efectuate de Statele Unite şi aliaţii sud-coreeni nu au făcut altceva decăt să ducă situaţia către o linie roşie extremă, conform ministerului de Externe al Coreei de Nord, iar acest lucru ameninţă să transforme peninsula într-un arsenal de război imens şi o zonă de război şi mai critică.

Coreea de Nord nu agreează exercițiile militare pe care le efectueaza SUA și Coreea de Sud

Phenianul a trecut la amenințări dure, spunând că sunt șanse mari ca întreaga Coree de Nord să răspundă la orice mişcare militară a Statelor Unite şi are strategii puternice de contracarare, cum ar fi cea mai copleşitoare forţă nucleară.

„Situaţia militară şi politică din peninsula coreeană şi din regiune a ajuns la o linie roşie extremă, din cauza nesăbuitelor manevre de confruntare militară şi a actelor ostile ale SUA şi ale forţelor sale vasale”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Această declarație a fost transmisă de agenţia de ştiri a statului nord-coreean, KCNA, și are în vedere faptul că Phenianul nu este interesat de dialog atât timp cât Washingtonul desfăşoară politici ostile.

Însă asta nu este tot, deoarece la Washington, Casa Albă a respins declaraţia nord-coreeană şi a reiterat disponibilitatea de a se întâlni cu diplomaţii nord-coreeni la un moment şi într-un loc convenabil pentru ei.

„Am precizat că nu avem nicio intenţie ostilă faţă de Republica Populară Democrată Coreeană şi ne dorim o diplomaţie serioasă şi susţinută pentru a aborda întreaga gamă de probleme care preocupă ambele ţări şi regiunea”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

SUA, Coreea de Sud si Japonia au organizat un exercitiu de aparare antiracheta balistica
SUA, Coreea de Sud si Japonia au organizat un exercitiu de aparare antiracheta balistica

Este vorba despre vizita de la Seul din această săptămână a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin. În cursul zilei de marţi, Austin şi omologul său sud-coreean au promis să extindă exerciţiile militare şi să desfăşoare mai multe active strategice, precum portavioane şi bombardiere cu rază lungă de acţiune, pentru a contracara dezvoltarea de arme de către Coreea de Nord şi pentru a preveni un război.

„Aceasta este expresia vie a scenariului periculos al SUA, care va avea ca rezultat transformarea peninsulei coreene într-un arsenal de război uriaş şi într-o zonă de război şi mai critică”, găsim notat în comunicatul nord-coreean.

Până în prezent, SUA au 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud, fiind o moştenire a Războiului din Coreea din 1950-1953, care nu s-a încheiat printr-un tratat de pace, ci printr-un armistiţiu.

„Respingem ideea că exerciţiile noastre comune cu partenerii din regiune ar fi o provocare. Sunt exerciţii de rutină, în deplină concordanţă cu practicile din trecut”, se arată în declaraţia Casei Albe.

În 2022, Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste cu rachete balistice, care sunt interzise prin rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, a fost observată redeschizând situl său de testare a armelor nucleare, care fusese închis, ceea ce a generat suspiciuni privind efectuarea unui test nuclear, pentru prima dată după 2017.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...