Schimbare importantă. Condiţia pusă de stat pentru ca rău-platnicii să nu mai fie debranşaţi de la gaz şi curent

Ioana Bucur 21.09.2021, 20:38
Schimbare importantă. Condiţia pusă de stat pentru ca rău-platnicii să nu mai fie debranşaţi de la gaz şi curent

Senatul României a decis o schimbare importantă pentru români, în contextrul exploziei prețurilor la utilități. Care este condiția pusă de acum înainte de stat pentru a se evita debranșarea rău-platnicilor de la gaz și curent.

Statul nu vrea ca acești români să fie debranșați de la curent și gaze

În calitate de prim for sesizat, Senatul României a adoptat, în unanimitate, OUG 84/2021 cu privire la debranșarea sau deconectarea clienților rău-platnici de la gaze și energie electrică, stabilindu-se categoriile de consumatori „iertați” pe toată durata stării de alertă.

Categoriile exceptate de la debranșare sunt:

  • consumatorul vulnerabil de energie definit prin Legea 226/2021,
  • consumatorul final casnic de energie electrică ce are un consum mediu lunar mai mic de 100 kWh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold şi
  • consumatorul final casnic de gaze naturale ce are un consum mediu lunar mai mic de 1.000 Kwh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold.

„Nerespectarea prevederilor de către operatorii de transport şi distribuţie de energie electrica şi gaze naturale se sancţionează cu amenda de la 200.000 lei la 300.000 lei.

Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai ANRE”, se arată în ordonanţă.

 Condiţia pusă de stat pentru ca rău-platnicii să nu mai fie debranşaţi de la gaz şi curent
Senatul României

Ce vor putea face clienții

În forma emisă de Guvern, această nouă ordonanță de urgență abrogă articolul 72, alineat 1, din OUG 70/2020, prevedere ce spune că, pe toată durata stării de alertă, operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

Actul normativ mai cuprinde și includerea unei perioade de tranziție de 90 zile, perioadă în care clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat 1 ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi.

Mai mult, oamenii vor avea posibilitatea de a căuta, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante.

Ordonanța de urgență urmează să fie dezbătută și în Camera Deputaților care este for decizional în acest caz.

Legea consumatorului vulnerabil a fost promulgată joi, 16 septembrie 2021.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 16 septembrie 2021, Decret pentru promulgarea Legii privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie (PL-x 210/19.05.2021)”, a transmis Administraţia Prezidenţială.