Toţi românii au aşteptat acest document. Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată

Ioana Bucur 07.09.2021, 19:36
Toţi românii au aşteptat acest document. Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată

Mii de români riscă să nu își poată achita facturile uriașe care se anunță în lunile de iarnă, în contextul creșterii prețului energiei electrice și gazelor. În plină criză politică, a venit și o veste bună: Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată în Parlament. De când se va aplica.

Legea consumatorului vulnerabil, adoptată: „Nu lăsăm pe nimeni în urmă”

Marți, 7 septembrie, Camera Deputaților, ca for decizional, a adoptat Legea consumatorului vulnerabil.

La scurt timp după votul din Parlament, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat că noua lege se va aplica începând cu data de 1 noiembrie, punctând că „Nu lăsăm pe nimeni în urmă”:

„Legea privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată! Am votat PENTRU!

Totodată, vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari care au înţeles cât de importantă este legea şi au adoptat şi amendamentele pe care le-am propus cu colega mea Raluca Turcan pentru ca legea să se aplice începând cu data de 1 noiembrie 2021. Da, nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a scris ministrul Virgil Popescu pe Facebook.

Ministrul a adăugat că se lucreză la o Ordonanță de Urgență privind compensarea până la nivelul venitului mediu sau consumului mediu.

Vrem să compensăm în totalitate iarna aceasta. Vorbim de iarnă care începe la 1 noiembrie, se termina la 31 martie. Deci vorbim şi aici de peste 10 milioane şi ceva de români”, a mai anunţat ministrul.

Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată
Camera Deputaților din România

Ce români se încadrează în definiția „consumatorului vulnerabil”

Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată, marți, cu 281 de voturi pentru şi o abţinere.

Potrivit legii, consumator vulnerabil de energie, denumit în continuare consumator vulnerabil – persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.

Măsurile de protecţie socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale. Acestea sunt:

  • ajutor pentru încălzirea locuinţei;
  • ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;
  • ajutor pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic , necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;
  • ajutor pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.

Proiectul de lege mai prevede și „măsuri de protecţie socială non-financiare” ce constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.