Data la care intră în vigoare legea consumatorului vulnerabil. Acești români primesc ajutor pentru plata energiei

Stan Filon 17.09.2021, 14:23
Data la care intră în vigoare legea consumatorului vulnerabil. Acești români primesc ajutor pentru plata energiei

Legea consumatorului vulnerabil a fost publicată în Monitorul oficial și urmează să intre în vigoare de la data de 1 noiembrie 2021! În baza acestei legi, românii cu venituri mici vor primi ajutor de încălzire pe timp de iarnă, dar și ajutor pentru plata facturii de electricitate! În plus, unii români vor primi ajutor pentru plata electricități pe tot parcursul anului!

Legea consumatorului vulnerabil a fost publicată în Monitorul Oficial

Așadar, Legea 226/2021 sau Legea consumatorului vulnerabil, a fost publicat în Monitorul oficial și va începe să producăefect de la data de 1 noiembrie 2021. Legea defineşte consumatorul vulnerabil ca fiind o ”persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale”.

Legea prevede exact care sunt sumle pe care le vor primi familiile cu venituri mici, dar și care sunt românii care se încadrează pentru ajutor de la stat. Cei care pot solicita ajutor de la Guvern sunt familiile cu venituri pe cap de membru de până la 1.386 lei pe membru de familie şi de 2.053 lei pentru persoanele singure. Până acum, puteau solicita ajutor de la stat doar românii cu 800 lei pe membru de familie şi 1.082 lei pentru persoanele singure.

Legea consumatorului vulnerabil a fost publicata in Monitorul Oficial
Legea consumatorului vulnerabil a fost publicata in Monitorul Oficial

Ce sume vor primi persoanele cu venituri mici

În funcţie de tipul de încălzire folosit, persoanele vulnerabile vor primi următoarele sume (denumite valoare de referință):

 • 250 lei/lună pentru gaze naturale;
 • 500 lei/lună pentru energie electrică;
 • 160 lei/lună pentru combustibili solizi şi petrolieri.

Legea prevede că sumele acordate pentru energia termică se stabilesc lunar, în limita consumului mediu, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației, fără a menționa o sumă de bani.

Ajutorul de încălzire va fi plătit diferențiat în funcție de venitul mediu lunar de familie sau a persoanei singure astfel:

 • în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/persoana singură;
 • în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
 • în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
 • în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
 • în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
 • în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
 • în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
 • în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
 • în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
 • în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/2.053 lei (membru de familie/persoană singură).

Până când se depun cererile

Dar când se depun cererile? Ei bine, potrivit legii, cererile pentru acordarea ajutorului pentru încălzire și declarațiile pe propria răspundere se depun individual sau prin asociațiile de proprietari la primăria localității în a cărei rază teritorială se află locuința, de regulă, până la data de 15 octombrie a fiecărui an.

Cei care au venituri lunare mai mici de 1.386 lei/membru din familie sau 2.053 lei/persoană singură vor putea beneficia de un supliment financiar, acordat pe tot timpul anului, pe lângă ajutorul pentru căldură, în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate:

 • 30 lei pentru consumul de energie electrică;
 • 20 lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri;
 • 10 lei pentru consumul de gaze naturale şi energie termică.

În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, suplimentul poate fi majorat până la 50 lei pe lună. Acest supliment pentru energie va fi acordat pe tot parcursul anului, nu doar în perioada noiembrie – martie, așa cum se-ntâmplă în cazul ajutorului acordat pentru încălzire.