Schemă vaccinuri obligatorii copii 2023. Lista completă pe vârste

Emanuela Pană 29.09.2023, 14:26
Schemă vaccinuri obligatorii copii 2023. Lista completă pe vârste

Schema națională de vaccinare 2023 cuprinde vaccinurile gratuite pentru copii și tineri până în 14 ani. Opțional, se pot face și alte vaccinuri pentru boli precum gripă, meningită (provocată de meningococ) sau varicelă, dar contra cost. Iată tot ce trebuie să știi despre schemă vaccinuri obligatorii 2023.

Ce este vaccinul și care sunt beneficiile vaccinării la copii? 

Schema națională de vaccinare este dezvoltată și actualizată de autoritățile de sănătate din fiecare țară și are ca scop protejarea populației împotriva bolilor infecțioase prin administrarea de vaccinuri. Aceasta poate varia de la o țară la alta, în funcție de prioritățile de sănătate publică și resursele disponibile. 

În România, medicii recomandă părinților să își vaccineze copiii încă din prima lună de viață, pentru a împiedica apariția și răspândirea unor boli care pot fi mortale, precum difteria, tetanosul sau tuberculoza.  

Vaccinurile sunt concepute pentru a stimula sistemul imunitar al copiilor să producă anticorpi împotriva unor agenți patogeni specifici, cum ar fi bacterii sau virusuri. Ele conferă imunitate împotriva unor boli extrem de periculoase, cum ar fi tuberculoza, difteria, tetanosul, hepatita A și multe altele. 

În componența vaccinurilor se găsesc, în cantități foarte mici și care nu pun viața în pericol, substanțe cum ar fi timerosalul (un agent de conservare care conține mercur), aluminiu și formaldehida (o substanță utilizată pentru a inactiva bacteriile din vaccinuri). Vaccinurile pot cauza unele reacții adverse, cum ar fi durere la locul injectat, febră, vărsături sau iritabilitate, notează doc.ro.

Citește și: Veste bună pentru omenire. Vaccinurile pentru cancer și boli cardiovasculare, gata până în 2030

Schemă vaccinuri obligatorii copii 2023 

Schema de vaccinare la copii în primul an de viață arată astfel: 

Vaccinuri administrate în maternitate: 

  • În primele 24 de ore de la naștere: vaccinul împotriva Hepatitei B. Acest vaccin protejează împotriva infecțiilor hepatice cauzate de virusul Hepatitei B. 
  • Între zilele 1 și 7 de la naștere: vaccinul de tip Calmette Guerin BCG, administrat pentru prevenirea tuberculozei. Acest vaccin poate lăsa o mică cicatrice pe brațul copilului. 

Vaccinuri care se fac la medicul de familie:  

  • 2, 4 și 11 luni – vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B) – protejează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomelitei, infecției cu haemophilus influenzae tip B și hepatitei virale tip B; 
  • 2, 4, 11 luni – vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe.
    Până la vârsta de 6 luni – vaccin antirotavirus, administrat oral, în 2 doze; 
  • 12 luni – vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR). 

Vaccinuri care se administrează după primul an de viață: 

Schema completă de vaccinare la copii după ce au trecut de un an include următoarele vaccinuri:  

  • 1 an –  vaccinare anti hepatită A, urmată de un rapel la 6-12 luni; 
  • După 2 ani – vaccinare împotriva septicemiei şi meningitei cu meningococ; 
  • 4 ani – vaccin DtaP (împotriva difteriei); 
  • 5 ani – vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – rapel 2; 
  • 6 ani – vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)/VPI; 
  • 7 ani – vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – rapel 3; 
  • 8 ani – vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI; 
  • După 9 ani – vaccinul anti-HPV (împotriva cancerului de col uterin) bivalent, tetravalent și nonavalent. Se administrează intramuscular, în 3 doze separate; 
  • Între 1 și 12 ani – vaccin contra varicelei, administrat în 2 doze; 
  • 14 ani – vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulți; 
  • Anual – vaccinul antigripal.   

Vezi și: Femeile cu vârste între 18 și 45 de ani ar putea beneficia de vaccinul împotriva HPV în mod gratuit. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Ce boli pot apărea la copiii nevaccinați?  

Copiii nevaccinați sunt expuși riscului de a dezvolta diverse boli grave, care pot fi evitate sau diminuate prin vaccinare.

Schema vaccinuri obligatorii copii 2023
Bolile la care sunt expusi copiii nevaccinati

Dacă nu se respectă calendarul vaccinurilor obligatorii și opționale, micuții se pot confrunta cu boli precum: 

Difteria – o infecție bacteriană care afectează gâtul și căile respiratorii superioare, putând provoca dificultăți de respirație severe și alte complicații. 

Tetanosul – o boală bacteriană care poate apărea în urma unei răni sau a unei arsuri și poate duce la spasme musculare severe, inclusiv spasme ale mușchilor respiratori, care pot fi fatale. 

Rujeola – o boală virală extrem de contagioasă, care poate provoca febră ridicată, erupții cutanate, complicații respiratorii și chiar encefalită. În cazuri severe, rujeola poate fi mortală. 

Pertussisul sau tusea convulsivă – această boală provoacă tuse puternică și persistentă, care poate duce la dificultăți respiratorii severe, în special la sugari și copii mici. Complicațiile pot include pneumonia și convulsii.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...