Femeile cu vârste între 18 și 45 de ani ar putea beneficia de vaccinul împotriva HPV în mod gratuit. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Ana Anitoiu 06.03.2023, 11:25
Femeile cu vârste între 18 și 45 de ani ar putea beneficia de vaccinul împotriva HPV în mod gratuit. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Femeile cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani ar putea beneficia de vaccinul împotriva HPV în mod gratuit, în contextul în care România are cea mai mare incidență și mortalitate prin cancerul uterin din Uniunea Europeană, conform Asociației Mame pentru Mame şi Spitalului Clinic Colţea. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un anunț în acest sens.

Infecțiile cu HPV, o problemă în România

Asociaţia Mame pentru Mame şi Spitalul Clinic Colţea au atras atenția că anual, infecțiile cu HPV cauzează îmbolnăvirea a 3.300 de persoane de cancer de col uterin şi peste 1.500 de femei decedează din cauza acestei boli, în ciuda faptului că aproximativ 4 – 5 decese survenite în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare şi screening.

„Jumătate din femeile ce primesc acest diagnostic au sub 55 de ani, iar în 75% din cazurile noi de îmbolnăviri este vorba de femei aflate la vârsta activă, de pâna în 65 ani”, arată un comunicat al celor două instituții.

Asociația Mame pentru Mame și Spitalul Colțea susține că prevenirea infecției cu HPV se poate face prin vaccinare, ce oferă un grad de protecție de peste 90%, dacă este administrat în adolescență.

În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în cadrul Programului Naţional de Imunizare pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 18 ani. Vaccinarea este gratuită şi se face după ce părinții sau reprezentanții legali fac o cerere la medicul de familie.

Romania construieste un nou spital oncologic, la Timisoara
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Sănătății, despre vaccinul împotriva HPV

Infecția cu HPV mai este asociată, în afară de cancerul de col uterin, și cu dezvoltarea altor tipuri de cancer ce afectează atât femeile, cât și bărbații, cum ar fi cele ale organelor genitale.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că vaccinul împotriva HPV va fi compensat pentru femeile între 18 și 45 de ani, în contextul în care femeile majore trebuie să îl cumpere. O doză costă aproximativ 600 de lei, iar imunizarea necesită administrarea a trei doze.

„După ani de discuții, am hotărât că putem să compensăm vaccinurile și să creștem foarte mult accesul la vaccinare, nu doar pentru fetele deja eligibile, ci și pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, și chiar și pentru băieți.

Resursele financiare utilizate pentru compensarea vaccinurilor într-un viitor apropiat sunt de la Ministerul Sănătății și vor fi transferate Casei Naționale pentru asigurări de Sănătate, astfel încât să putem include vaccinurile pe o listă care să permită vaccinarea adulților sau a pacienților cu boli cronice.

Ne dorim în continuare să facilităm accesul pentru categoriile eligibile la momentul actual. Cu cât avem mai multe persoane vaccinate, cu atât problema de sănătate publică poate fi mai bine controlată”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...