Veste bună pentru omenire. Vaccinurile pentru cancer și boli cardiovasculare, gata până în 2030

Elena Avramescu 10.04.2023, 09:10
Veste bună pentru omenire. Vaccinurile pentru cancer și boli cardiovasculare, gata până în 2030

Mai mulți experți au mărturisit că o nouă serie de vaccinuri care ar putea fi folosite pentru cancer, boli cardiovasculare dar și o gamă largă de boli respiratorii ar putea fi gata până la sfârșitul lui 2030, iar asta deoarece tehnologia fabricării acestora s-a dezvoltat enorm în perioada pandemiei.

Se pregătesc vaccinuri pentru cancer și boli cardiovasculare

Se pare că un număr mare de cercetători susțin că s-au realizat progresele imense pe durata pandemiei. Doctorul Paul Burton, director medical al companiei Moderna, a spus că vaccinurile pentru mai multe forme de cancer ar putea fi disponibile în aproximativ cinci ani.

„Vom avea un vaccin care va fi foarte eficient și va salva sute de mii, dacă nu milioane de vieți. Cred că vom putea oferi vaccinuri personalizate pentru cancer pentru multe tipuri de tumori”, a spus doctorul Paul Burton, director medical al companiei Moderna.

Însă asta nu este tot, deoarece Paul Burton a ținut să mai precizeze că infecțiile respiratorii ar putea fi acoperite de un singur vaccin care va proteja simultan împotriva COVID, a gripei și a virusului respirator sincițial (RSV). Astfel că terapiile sunt bazate pe tehnologia ARN mesager, care „învață” celulele să producă proteine care declanșează un răspuns al sistemului imunitar împotriva bolii.

„Am învățat în ultimele luni că ARN mesager nu funcționează doar în cazul bolilor infecțioase sau doar pentru COVID. Poate fi folosit în cazul mai multor afecțiuni: cancer, boli infecțioase, boli cardiovasculare, boli autoimune, boli rare. Avem studii în toate aceste domenii și sunt foarte promițătoare”, a mai spus acesta.

vaccinarea animalelor
Vaccin

Până acum, compania a anunțat deja rezultate pozitive în tratarea virusului respirator sincițial și a cancerului de piele, iar tehnologia dezvoltată în aceste domenii va putea să fie evaluată cu prioritate de autoritățile de reglementare din SUA.

În acest sens, Moderna, Pfizer sau Novavax au mărturisit că perioada de pandemie a dus la o dezvoltare fără precedent a tehnologiei vaccinurilor.

„Pandemia a grăbit mult dezvoltarea tehnologiei. Ne-a permis și grăbirea fabricației, am devenit foarte buni în a face cantități mari de vaccin foarte rapid”, spune Paul Burton, de la Moderna.

Mai mult, de ceva vreme, Pfizer a început testele clinice pentru vaccinuri ARN mesager pentru gripă și Zona Zoster, în colaborare cu BioNTech.

„”Învățămintele trase de pe urma dezvoltării vaccinului pentru COVID-19 ne-au ajutat să abordăm cu mai multă expertiză dezvoltarea tehnologiei ARN mesager, iar acum cercetările noastre s-au extins. Am câștigat cunoștințe științifice cât pentru un deceniu în doar un an”, a declarat un purtător de cuvânt al Pfizer pentru The Guardian.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...