SPECIAL

Scandal uriaș la spitalul municipal din Timișoara, medici controlați cu brățări electronice. Doctor: ”Ne simțim ca berzele, este degradant”

Adriana Olaru 12.11.2021, 15:24
Scandal uriaș la spitalul municipal din Timișoara, medici controlați cu brățări electronice. Doctor: ”Ne simțim ca berzele, este degradant”

În plină pandemie în timp ce numărul infectărilor crește de la o zi la alta, conducerea unui important spital din țară a decis să implementeze un sistem de supraveghere inedit al cadrelor medicale care lucrează în unitatea sanitară. Medicii ar urma să fie reparați cu ușurință prin tot spitalul prin intermediul unor dispozitive care indică locul în care aceștia se află. Cadrele medicale nu văd cu ochi buni această măsură și spun că se simt urmăriți ca niște berze care pleacă din cuiburi.

Medicii se revoltă din cauza noilor dispozitive

Concret, este vorba despre niște sisteme de supraveghere care se aseamănă cu niște brățări și care ar urma să fie purtate de fiecare medic care lucrează în Spitalul Municipal din Timișoara. Reprezentanții unității medicale explică, pentru Impact.ro, cum vor funcționa mai exact.

„Vreau să vă precizez câteva detalii, acesta funcționează pe baza tehnologiei bluethooth, nu înregistrează audio-video, nu iradiază și respectă din acest punct de vedere toate normativele legale vizavi de protecția datelor personale. Scopul nostru este de a face mai bună calitatea asistenței medicale asigurată pacienților noștri, este principalul motiv pentru care dorim să implementăm acest mijloc de cuantificare, practic, a activității medicale.

În plus, vom putea vizualiza exact și timpii de reacție și cât de bine se desfășoară activitatea medicală la patul bolnavului, cât de bine este îngrijit orice pacient al nostru. Nu dorim să aducem prejudicii niciunui coleg, intimitatea le este respectată sută la sută, aceste dispozitive nu prelucrează niciun fel de date biometrice. Va fi, evident, și un fel de pontaj electronic. Se vor stoca astfel informații despre când vor ajunge la lucru și când vor pleca”, a explicat Daniel Malița, directorul Spitalului Municipal din Timișoara.

Scandal uriaș la spitalul municipal din Timișoara, medici controlați cu brățări electronice

Pe de altă parte, sunt unii medici care susțin că o astfel de inițiativă nu face bine nimănui și că, în realitatea, nu ar aduce niciun beneficiu pacientului, cu atât mai mult medicilor care lucrează aici.

„Dacă s-ar implementa un astfel de sistem ar trebui să fim informați înainte de implementare, pentru că vorbim despre un sistem bluethoot și despre niște dispozitive care sunt montate peste tot. Pe zece metri sunt cinci dispozitive, vor exista și în camerele de gardă. Se vor transmite practic semnale de la aceste brățări și vom fi urmăriți precum sunt urmărite berzele, dacă pot să spun așa.

Mi se pare degradant, îți violează drepturile și este vorba și despre articolul 8 din Drepturile Omului care nu se respectă. Și costurile sunt foarte mari, din 23 de secții câte are spitalul vor fi introduse la început în patru și dacă vor avea rezultate se va extinde acest proiect. Marea problemă este că nici nu poți vedea reacția medicului și vorbim în total despre 3.500 de angajați care lucrează aici în spital”, a declarat Olimpia Oprea, fostul manager al Spitalului Municipal din Timișoara.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Medicii sunt obosiți, turele sunt tot mai grele

Situația medicală din țara noastră este destul de gravă, iar medicii de peste tot se plâng că din cauza numărului foarte mare de infectări ajung să muncească zilnic multe ore și nu își mai pot lua nici măcar concedii. Situația însă pare ceva mai bună, dacă ne uităm la ultimele cifrele ale pandemiei din România, iar medicii spun că am intrat pe un platou.

Cu alte cuvinte, numărul infectărilor se învârte în jurul acelorași valori, iar numărul celor uciși de COVID începe să scadă. Concret, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.844 de cazuri noi, în timp ce 307 oameni au murit. Marea problemă a sistemului medical se vede în continuare în secțiile de Terapie Intensivă, acolo unde sunt internate în acest moment 1.733 de oameni, 24 dintre aceștia fiind copii.

Urmăriți Impact.ro și pe