EXCLUSIV

Mărturii cutremurătoare din spitalele fără căldură din Timișoara. Medic: Femeile stau la coadă la duș, e ca pe vremea lui Ceaușescu EXCLUSIV

Adriana Olaru 28.10.2021, 11:24
Mărturii cutremurătoare din spitalele fără căldură din Timișoara. Medic: Femeile stau la coadă la duș, e ca pe vremea lui Ceaușescu EXCLUSIV

Situație fără precedent în Timișoara, acolo unde bolnavii din marile spitale sunt nevoiți să stea în frig, pentru că în oraș nu mai este furnizată nici apă caldă, nici căldură. Una dintre cele mai afectate unități sanitare din oraș este Maternitatea Bega, acolo unde mamele și nou-născuții trebuie să înfrunte frigul de peste noapte. Managerul maternității a luat măsuri urgente și spune că nu a mai văzut așa ceva de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.

Pe lângă zecile de mii de familii care stau în frig și fără apă caldă în apartamente, bolnavii din mai multe spitale din Timișoara se confruntă cu aceiași situație cumplită. Unii în stare gravă și cu simtome severe din cauza bolilor de care suferă, sunt nevoiți să îndure situația fără precedent cu care se confruntă tot orașul.

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, Maternitatea Bega și Spitalul de pediatrie trec prin cea mai gravă situație pentru că nu au centrale proprii și nu își pot ajuta pacienții.

Medic: Nu am mai văzut așa ceva de pe vremea lui Ceaușescu

La Maternitatea Odobescu și la Spitalul de Boli Infecțioase situația este mai bună pentru că există centrale în interiorul spitalelor.  Marius Craina, managerul Maternității Bega din Timișoara, în schimb, a povestit, pentru Impact.ro, drama prin care trec pacienții internați în unitatea sanitară pe care o conduce.

„Este inadminisbil ce se întâmplă la noi, nu ne-au anunțat și pe noi înainte cu câteva zile ca să știm ce avem de făcut. Dacă știam că vom ajunge la situația asta cumpăram boilere, aparate instant, vedeam ce soluții găseam. Așa am fost puși în fața situației pur și simplu”, a explicat medicul Marius Craina.

Noaptea trecută, spune managerul, erau internate 28 de femei în Maternitatea Bega, însă numărul celor care ajung la spital este în continuă schimbare. Pe lângă mamele care sunt internate, bebelușii au cel mai mult de suferit și în cazul lor au fost luate măsuri speciale, astfel încât să nu apară probleme din cauza lipsei căldurii.

Medicul Marius Craina
Medicul Marius Craina

„Pentru mame am cumpărat pături, erau aproape 30 internate noaptea trecută. Am cumpărat pături suplimentare, cel puțin 28 am luat, fiecare pacient a avut propria pătură. Am mai avut în spital în jur de 40 de pături, însă aceste trebuie schimbate des, pentru că vorbim și despre femei care nasc prin cezariană. Se schimbă des aceste pături.

În cazul bebelușilor a fost mai complicat, i-am mutat pe toți în secția de neonatologie, toți au fost puși în incubatoare încălzite. Mai avem o secție de ATI cu aer condiționat. Pentru nou-născuți nu avem apă caldă, avem un încălzitor de apă în spital și acolo am decis să îi spălăm. Avem un boiler pe etaj și pentru mame. Femeile stau la rând, nu am mai văzut așa ceva de pe vremea lui Ceaușescu”, a mai spus medicul Marius Craina.

Situația este ceva mai bună la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

„Noi nu avem probleme, pentru că avem centrală proprie. Nu am întâmpinat astfel de situații din fericire”, a spus medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, pentru Impact.ro.

Primele victime din Timișoara

Un bărbat în vârstă de 66 de ani a fost găsit mort în casă, iar fiica sa în vârstă de 38 de ani a fost găsită inconștientă, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la flacăra aragzului la care se încălzeau.

Situația este critică în oraș, iar oficialii încearcă să găsească cât mai repede soluții, astfel încât timișorenii să nu mai stea încă o noapte în frig, în condițiile în care temperaturile sunt destul de scăzute.

Urmăriți Impact.ro și pe