Satul din România unde se vorbește o limbă secretă. E mai veche de 100 de ani

Andrei Cezar 03.06.2020, 15:18

În România există o localitate în care se vorbește o limbă secretă, veche de 100 de ani. A fost inventată de geamgiii din Apuseni cu scopul de a a-și vinde marfa, pentru ca străinii să nu-i înțeleagă. Ea a fost transmisă din generație în generație și este cunoscută și astăzi de localnici.

Limba secretă vorbită într-un sat din România

”Gumuțeasca” sau ”limba de sticlă” este un limbaj vechi de 100 de ani, vorbit de oamenii din comuna Mărgău, județul Cluj. Majoritatea localnicilor erau geamgii pe timpuri, iar pentru a-și putea vinde marfa au fost nevoiți să inventeze cuvinte pe care să le cunoască doar ei.

Îndeletnicirea lor i-a purtat peste tot prin țară, însă dezvoltarea societății și apariția noilor tehnologii și a geamurilor termopan i-a lăsat fără clienți pe geamgiii din Mărgău.

Chiar și așa limba este cunoscută, încă, în comunitate. Mulți dintre tinerii din Mărgău nu au mai dorit să practice acest meșteșug, însă au învățat gumuțeasca de la părinții și bunicii lor.

”Gumuțeasca îi un argou pe care l-au inventat mărgăuanii când o plecat cu geamuri să nu înțeleagă ceilalți ce vorbesc, cât îi prețul și așa mai departe. Astfel ei au inventat o limbă ca să se descurce în țară, și să stabilească prețul la geamuri fără ca străinii să nu înțeleagă, a declarat Octavian Ciurtin, proprietarul unei pensiuni din zonă.

Sabina Panea este unul dintre localnicii născuți și crescuți în Mărgău. La numai 12 ani a plecat pentru prima dată în ”Regat”, adică în sudul țării, împreună cu tatăl ei, pentru a face comerț cu geamuri. Ea crede că ”limba de sticlă” nu este greu de învățat dacă o deprinzi din copilărie, însă pentru restul oamenilor, spune râzând, că ar putea fi mai grea chiar și decât chineza.

Femeia a povestit jurnaliștilor Kanal D cum decurgea o negociere în gumuțească.

”Dacă se târguiau cu geamurile, ca să nu priceapă că le cere mult, spunea: ”Amu nu cunasucește atâția gali”, adică ”Nu îi da atâția bani”.

Satul din România unde se vorbește o limbă secretă. E mai veche de 100 de ani
Sabina Panea – localnică din Mărgău, jud. Cluj

Expresii în limba ”gumuțească”

”Gumuțeasca” nu are nicio legătură cu limba română.

Iată alte câteva expresii uzuale pe care mărgăuanii le folosesc și astăzi:

  • ”Să gădineze” = să-i dai de mâncare
  • ”Nu-i de apsă gădineala” = nu-i bună mâncarea
  • ”Tălăuzești?” = Vorbești gumuțeasca?/ înțelegi?
  • ”Tălăuz” = sticlă
  • ”Munuc, s-asface deapsă!” (Munuc! e un fel de „Băi!”) = Băi, e om bun!
Urmăriți Impact.ro și pe