Satul din România care nu are egal în lume. Este de-o frumusețe unică, trebuie să mergi să-l vezi

Ionuț Vieru 16.04.2023, 11:45
Satul din România care nu are egal în lume. Este de-o frumusețe unică, trebuie să mergi să-l vezi

România este o țară foarte frumoasă cu locuri parcă desprinde din basme. Cu toate acestea, nu multă lume a auzit de acest sat. Este unic în lume datorită drumului de marmură.

Alun, satul din România unic în lume

Alun este un sat mic și izolat din județul Hunedoara. Majoritatea oamenilor de aici au plecat, chiar dacă era un sat prosper. Satul unic din țara noastră se află la doar 30 de kilometri de Hunedoara.

„Oamenii rămaşi în sat erau destul de înstăriţi. Casele sunt frumoase şi trainice, cu fundaţii de marmură adusă de la cariera Alun. Trei curse plecau de aici, zilnic, spre Hunedoara, cu oamenii care lucrau, în trei schimburi la combinatul siderurgic sau care munceau în minele de la Ghelari şi Teliuc, localităţi traversate de autobuzele care se îndreptau spre oraş. Alţi localnici munceau în cariera de marmură de la Alun şi, câţiva, la cea de piatră de la Crăciuneasa (Lelese)”, spune Gheorghe Popa, unul dintre săteni.

În momentul de față, satul are mai multe case pustii. Cu toate acestea, în timpul verii, Alun se trezește la viață, iar turiștii vin aici în fiecare an pentru a se bucura de liniște și de priveliștile uimitoare. De asemenea, și cei care au plecat din Alun în Hunedoara se întorc vara în satul unde au crescut.

Citește și: Satul din România care apare în topul celor mai atractive obiective turistice din lume. Ce are special, trebuie să-l vezi măcar o dată-n viață

Drumul de marmură din satul Alun
Drumul de marmură din satul Alun

Drumul de marmură din Alun

Motivul pentru care acest sat este atât de special, pe lângă oamenii minunați și primitori, este drumul său de marmură care coboară de la intrarea în sat până la circa 5 kilometri în valea Peștișelului.

„Acest drum a fost construit în anii ´60 – ´70, pentru ca structura lui solidă să permită ca blocurile de marmură, de câte 5 – 10 tone, să poată fi coborâte în siguranţă pe panta dealului”, îşi aminteşte Mircea Popa, un alt localnic.

Citește și: Locul de vis din România de vizitat primăvara. Este de o frumusețe rară, puțini au auzit de el

În trecut, terenurile din împrejurimile satului au fost colectivizate. Au fost ocupate cu livezi și plantații de cereale, iar localnicii se ocupau cu creșterea oilor sau vacilor. De asemenea, în anii ’30 a fost ridicată o biserică de marmură, care este locuită chiar și astăzi de călugărițe.

„Iarna, satul rămâne aproape pustiu. Mai stau aici cele două călugăriţe de la biserica de marmură şi poate ciobanii din zonă. Însă odată cu venirea primăverii, şi mai ales vara, satul se animă. Cei mai mulţi dintre oamenii din Alun locuiesc în Hunedoara, dar se întorc aici pentru a avea grijă de gospodării”, spune unul dintre localnici.

Urmăriți Impact.ro și pe