Sarmalele de post sunt ideale pentru această perioadă, când credincioșii nu pot consuma alimente ”de dulce”. Dacă vrei să te bucuri de o porție de sarmale delicioase ca la mănăstirea Prislop, așa cum doar măicuțele știu să le facă, te invităm să afli, mai jos, toate secretele. Iată 3 rețete de sarmale de post mănăstirești.
O porție de sarmale mănăstirești, făcute bine, pot fi, după părerile multora, chiar mai gustoase decât cele cu carne, având avantajul de a fi mai ușoare, datorită conținutului scăzut de grăsime.
Și, pentru că ne aflăm în Postul Paștelui, rețetele de post sunt la mare căutare. Unele dintre cele mai ”vânate” rețete sunt cele de sarmale de post, dar nu oricare, ci cele mănăstirești.
Dacă nu știi ce să mai gătești pentru tine și pentru cei dragi, te invităm să încerci una dintre rețetele de mai jos. Sunt extrem de apetisante, astfel că rezultatul îi va cuceri chiar și pe cei mai pretențioși ai casei.
Curăță ciupercile, ceapa, morcovii și ardeiul gras. Spală-le și toacă-le mărunt.
Fierbe ciupercile în apă cu sare pentru aproximativ 10 minute. Scurge-le și lasă-le deoparte.
Spală orezul în câteva ape până când apa devine limpede.
Într-o tigaie încăpătoare, călește ceapa în ulei până devine translucidă.
Adaugă morcovul și ardeiul gras și continuă să călești până când se înmoaie.
Adaugă ciupercile și orezul, sare și piper după gust, apoi lasă amestecul să se prăjească ușor timp de câteva minute.
La final, adaugă bulionul sau pasta de tomate, mărarul și pătrunjelul tocat mărunt. Amestecă bine și gătește încă 2-3 minute. Lasă umplutura să se răcească puțin.
Separă frunzele de varză și, dacă sunt prea sărate, lasă-le să se desăreze în apă rece sau fierbe-le ușor.
Taie cotoarele groase și pregătește frunzele pentru umplut.
Pe fiecare frunză de varză, așează o cantitate potrivită de umplutură (aproximativ o lingură).
Împăturește marginile frunzei spre interior și rulează strâns, formând sarmalele.
Într-o oală mare, așează un strat de varză tocată sau câteva frunze întregi la baza oalei.
Așează sarmalele în oală, adaugă între ele boabe de piper și foi de dafin.
Toarnă sucul de roșii sau bulionul peste sarmale și completează cu apă până le acoperă.
Adaugă un strop de ulei deasupra.
Acoperă oala cu un capac și lasă sarmalele să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 2 ore. Verifică din când în când și adaugă apă fierbinte dacă este necesar.
După ce sarmalele sunt fierte, poți să le transferi într-un vas pentru cuptor și să le gratinezi puțin la 180°C pentru 20-30 de minute, pentru o crustă ușor crocantă deasupra.
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...