Sarmale de post, 3 rețete mănăstirești. Ingredientele secrete pe care să le folosești pentru un gust special

Emanuela Pană 09.04.2024, 17:26
Sarmale de post, 3 rețete mănăstirești. Ingredientele secrete pe care să le folosești pentru un gust special

Sarmalele de post sunt ideale pentru această perioadă, când credincioșii nu pot consuma alimente ”de dulce”. Dacă vrei să te bucuri de o porție de sarmale delicioase ca la mănăstirea Prislop, așa cum doar măicuțele știu să le facă, te invităm să afli, mai jos, toate secretele. Iată 3 rețete de sarmale de post mănăstirești. 

Sarmale de post, 3 rețete mănăstirești

O porție de sarmale mănăstirești, făcute bine, pot fi, după părerile multora, chiar mai gustoase decât cele cu carne, având avantajul de a fi mai ușoare, datorită conținutului scăzut de grăsime. 

Și, pentru că ne aflăm în Postul Paștelui, rețetele de post sunt la mare căutare. Unele dintre cele mai ”vânate” rețete sunt cele de sarmale de post, dar nu oricare, ci cele mănăstirești.  

Dacă nu știi ce să mai gătești pentru tine și pentru cei dragi, te invităm să încerci una dintre rețetele de mai jos. Sunt extrem de apetisante, astfel că rezultatul îi va cuceri chiar și pe cei mai pretențioși ai casei.  

Sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop 

Ingrediente: 

  • 1 varză murată mare; 
  • 450 gr de ciuperci champignon; 
  • 1 morcov măricel – ras prin răzătoarea mică; 
  • 1 felie mică de țelină rasă; 
  • 1 ceapă mare tocată fin; 
  • 130 gr de orez; 
  • 300 ml de suc de roșii; 
  • 3 linguri de pastă de roșii; 
  • 1-3 frunze de dafin; 
  • 1 linguriță de cimbru uscat; 
  • 1/2 legătură de pătrunjel verde tocat mărunt; 
  • sare; 
  • piper proaspăt măcinat; 
  • boabe de piper; 
  • 2 crenguțe de cimbru; 
  • 1 praf de oregano; 
  • 2-3 linguri de ulei; 
  • apă fiartă.  

Mod de preparare: 

  • Călește ceapa tocată mărunt în ulei până devine transparentă. 
  • Adaugă jumătate din morcovul ras și călește-le împreună încă un minut. 
  • Pune ciupercile tocate mărunt și călește până se înmoaie. 
  • Adaugă orezul spălat și scurs, cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul tocat. Lasă pe foc încă 1-2 minute. 
  • Pune o lingură din compoziție pe lățimea unei frunze de varză, lăsând 2 cm liberi la capete. 
  • Rulează sarmaua, introducând capătul îngust înăuntru. Repetă procesul până când nu mai rămâne compoziție.  
  • Taie varză julien și așeaz-o în oală cu restul de morcov și țelină rasă. 
  • Amestecă sucul cu pasta de roșii. Toarnă 1/3 din amestec peste varza julien. 
  • Aranjează sarmalele, adaugă crenguțe de cimbru și oregano uscat. Toarnă restul de suc de roșii. 
  • Adaugă un rând de varză julien și boabe de piper, uleiul și apa fierbinte la nivelul sarmalelor. 
  • Fierbe la foc mediu-mic 30 de minute, cu capac, completând cu apă dacă e nevoie. 
  • Coace în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius timp de 45-50 de minute. 
  • Servește sarmalele calde, cu mămăliguță și ardei iute. 

Citește și: Rețetă rapidă de gogoși mănăstirești. Ingredientul care le dă un gust perfect

Rețeta tradițională pentru sărmăluțe de post 

Sarmale de post
Sarmale de post, reteta traditionala

Ingrediente:  

  • 200 gr de orez; 
  • 200 gr de ciuperci; 
  • 3-4 linguri de ulei; 
  • 1 ceapă; 
  • 2 morcovi mici-medii; 
  • 2-4 lingurițe de pastă de roşii și 300 ml de suc de roșii; 
  • 1 ardei gras; 
  • 1 varză murată mare; 
  • sare; 
  • piper; 
  • boabe de piper; 
  • 1 felie de țelină mică; 
  • 1 linguriță de cimbru uscat; 
  • 1 crenguță de cimbru; 
  • 1-3 frunze de dafin și pătrunjel. 

Mod de preparare: 

  • Curăță și fierbe ciupercile 10 minute în apă cu sare. 
  • Curăță, spală și toacă mărunt ceapa, ardeiul gras și morcovii. 
  • Spală orezul și călește-l 1-2 minute în ulei încins. 
  • Adaugă legumele, ciupercile feliate, sare și piper. Lasă totul să fiarbă înăbușit 10 minute. 
  • Dacă dorești, dă țelina și morcovii prin răzătoare pentru un plus de gust. 
  • Pregătește frunzele de varză, spălate și tăiate în pătrate de 10×10 cm, și umple-le cu compoziția de orez și ciuperci. 
  • Așează felii de varză, legume rase și un strat de varză tocată pe fundul oalei. 
  • Rulează sarmalele și aranjează-le în oala unsă cu ulei, peste un strat de varză tocată. 
  • Adaugă boabe de piper și presară varză tocată deasupra. 
  • Completează cu apă amestecată cu pasta de roșii până la nivelul sarmalelor. 
  • Fierbe la foc mic-mediu 30 de minute cu capac, completând cu apă dacă e necesar. 
  • Coace în cuptor preîncălzit pentru 45-50 de minute. 
  • Adaugă cimbru și foi de dafin în ultimul strat și între straturi, dacă dorești. 
  • Servește sarmalele calde sau reci, sunt delicioase oricum, mai ales cu mămăliguță alături.  

Vezi și: Iahnie de post ca la mănăstire. Cum o prepară măicuțele și ce trucuri folosesc ca să iasă gustoasă?

Rețetă simplă de sarmale de post mănăstirești 

Ingrediente: 

  • 1-2 varză murată (în funcție de mărime); 
  • 500 gr de ciuperci champignon; 
  • 2 cepe medii; 
  • 2 morcovi; 
  • 1 ardei gras; 
  • 200 gr de orez; 
  • 1 legătură de pătrunjel; 
  • 2-3 linguri de bulion sau pastă de tomate; 
  • 1 legătură de mărar (opțional); 
  • sare și piper, după gust; 
  • cimbru și foi de dafin pentru aromă; 
  • ulei pentru călit; 
  • 400 ml suc de roșii sau bulion; 
  • 1-2 foi de dafin; 
  • câteva boabe de piper. 

Mod de preparare: 

  • Curăță ciupercile, ceapa, morcovii și ardeiul gras. Spală-le și toacă-le mărunt. 
  • Fierbe ciupercile în apă cu sare pentru aproximativ 10 minute. Scurge-le și lasă-le deoparte. 
  • Spală orezul în câteva ape până când apa devine limpede. 
  • Într-o tigaie încăpătoare, călește ceapa în ulei până devine translucidă. 
  • Adaugă morcovul și ardeiul gras și continuă să călești până când se înmoaie. 
  • Adaugă ciupercile și orezul, sare și piper după gust, apoi lasă amestecul să se prăjească ușor timp de câteva minute. 
  • La final, adaugă bulionul sau pasta de tomate, mărarul și pătrunjelul tocat mărunt. Amestecă bine și gătește încă 2-3 minute. Lasă umplutura să se răcească puțin. 
  • Separă frunzele de varză și, dacă sunt prea sărate, lasă-le să se desăreze în apă rece sau fierbe-le ușor. 
  • Taie cotoarele groase și pregătește frunzele pentru umplut. 
  • Pe fiecare frunză de varză, așează o cantitate potrivită de umplutură (aproximativ o lingură). 
  • Împăturește marginile frunzei spre interior și rulează strâns, formând sarmalele. 
  • Într-o oală mare, așează un strat de varză tocată sau câteva frunze întregi la baza oalei. 
  • Așează sarmalele în oală, adaugă între ele boabe de piper și foi de dafin. 
  • Toarnă sucul de roșii sau bulionul peste sarmale și completează cu apă până le acoperă. 
  • Adaugă un strop de ulei deasupra. 
  • Acoperă oala cu un capac și lasă sarmalele să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 2 ore. Verifică din când în când și adaugă apă fierbinte dacă este necesar. 
  • După ce sarmalele sunt fierte, poți să le transferi într-un vas pentru cuptor și să le gratinezi puțin la 180°C pentru 20-30 de minute, pentru o crustă ușor crocantă deasupra. 

Poftă bună! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...