Sărbători religioase mari pe 26 și 27 octombrie. Românii îi celebrează pe Sfântul Dimitrie din Salonic și Sfântul Dimitrie cel Nou

Iancu Andreea / 25.10.2020, 17:53
Sărbători religioase mari pe 26 și 27 octombrie. Românii îi celebrează pe Sfântul Dimitrie din Salonic și Sfântul Dimitrie cel Nou

Creștinii ortodocși au două motive de sărbătoare în următoarele zile. Conform calendarului ortodox, sunt prăznuiți Sfântul Dimitrie din Salonic și Sfântul Dimitrie cel Nou. Cei doi sunt extrem de iubiți de către români, mai cu seamă că foarte mulți le poartă și numele. Astfel, în zilele de 26 și 27 octombrie, românii sărbătoresc două praznice importante din punct de vedere religios.

Sfântul Dimitrie din Salonic și Sfântul Dimitrie cel Nou, sărbătoriți de credincioși

Începutul săptămânii următoare este marcat de evenimente importante pentru creștinii ortodocși. Mâine, 26 octombrie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie din Salonic, un martir, care a condus Salonicul în secolul 4. De asemenea, Sfântul Dimitrie cel Nou, considerat ocrotitorul Bucureștiului, este celebrat pe data de 27 octombrie. Cu această ocazie, Patriarhia scoate moaștele pentru a permite credincioșilor să se închine în timpul praznicului.

De altfel, pelerinajul de Sfântul Dumitru are loc pe parcursul a trei zile. Creștinii pot veni în pelerinaj la Catedrala Patriarhală începând de duminică, 25 octombrie și până marți, 27 octombrie. Dragostea credincioșilor pentru Sfinții Dimitrie este și datorită faptului că mulți români le poartă numele. Se estimează că prenumele Dumitru este aproape la fel de prezent printre români precum numele de Gheorghe.

Pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou are loc trei zile la rând, în curtea Patriarhiei
Pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou are loc trei zile la rând, în curtea Patriarhiei

Cine au fost cei doi sfinți

Sfântul Dimitrie, sărbătorit în data de 26 octombrie, a fost un ofițer roman, ce a trăit în secolul 4. Datorită carierei sale de prestigiu din cadrul armatei, acesta a devenit la scurt timp guvernatorul Salonicului. El s-ar fi născut în jurul anului 270, în Iliricum. Acesta devine proconsul al Salonicului și este martirizat în perioada persecuțiilor către creștini, din partea romanilor. Sfântul Dumitru devine important pentru credincioși după ce mai multe minuni îi sunt atribuite. De asemenea, sărbătoarea sa devine cunoscută în Imperiul Bizantin, iar astăzi este celebrat în ziua de 26 octombrie sau pe 8 octombrie în cazul bisericilor din Rusia sau Serbia.

În cazul Sfântului Dimitrie Basarabov, românii consideră că s-a născut în secolul 13, în timp ce bulgarii vorbesc despre secolul 17. El a fost un păstor, din satul Basarabov, devenit ulterior monarh. Sfântul Dimitrie devine sfânt o dată cu asceza lângă albia unui râu, într-o grotă. De asemenea, mai mulți credincioși au atribuit mai multe minuni acestuia.

Moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov au fost ulterior luate de generalul Peter Saltikov și le trimite în Rusia. Pe de altă parte, în România, negustorul aromân, Hagi Dimitrie împreună cu mitropolitul Grigorie reușesc să negocieze cu Saltikov și aduc moaștele la București în 1775.

Având o credință mare în miracolele făcute de Sfântul Dimitrie cel Nou, moaștele sale sunt scoase în timpul epidemiilor de ciumă și holeră de către domnitorii Caragea și Ghica.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI