Sanna Marin, declarație care a stârnit îngrijorare: „Europa nu este suficient de puternică în acest moment, am avea probleme fără Statele Unite”

Elena Avramescu 02.12.2022, 10:22
Sanna Marin, declarație care a stârnit îngrijorare: „Europa nu este suficient de puternică în acest moment, am avea probleme fără Statele Unite”

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a fost într-o scurtă vizită în Australia, unde a ținut să menționeze că în acest moment, Europa nu este suficient de puternică pentru a putea face față singură în faţa Moscovei, notează France Presse. Aceasta a făcut declarația după un bilanț cu privire la capacitățile Europei în contextul războiului din Ucraina, spunând am avea mari probleme fără ajutorul Statele Unite.

Prim-ministrul finlandez crede că Europa nu este suficient de puternică

Prim-ministrul finlandez a ținut să mai sublinieze că invazia şi ocuparea Ucrainei vecine de către Rusia a reușit să arate slăbiciunile şi erorile strategice ale Europei faţă de Moscova.

„Trebuie să fiu foarte sinceră cu dumneavoastră, Europa nu este suficient de puternică în acest moment, am avea probleme fără Statele Unite”, a spus aceasta la Lowy Institute, un think-tank din Sydney.

Aceasta a ținut să mai precizeze că este vital ca Ucraina să fie ajutată prin orice fel posibil, mai ales că Statele Unite au jucat un rol esențial în furnizarea de arme Kievului, a mijloacelor financiare şi ajutorului umanitar necesar pentru a opri Rusia să avanseze.

„Trebuie să ne asigurăm că întărim de asemenea aceste capacităţi în ceea ce priveşte apărarea europeană, industria europeană de apărare şi că putem face faţă diferitelor tipuri de situaţii”, a mai spus Sanna Marin.

Însă asta nu este tot, deoarece șefa guvernului finlandez a ținut și să critice politicile Uniunii Europene care pun accentul pe importanţa angajamentului cu preşedintele rus Vladimir Putin, astfel că întreg blocul UE ar trebui să asculte statele membre ce făceau parte din Uniunea Sovietică până la prăbuşirea acesteia.

Premierul Finlandei insista pentru un gard la granita cu Rusia
Finlanda se teme ca Europa n-ar face fata in cazul unei confruntari cu Rusia

Estonia şi Polonia, încă de la aderarea la Uniunea Europeană în 2004, au cerut celorlalţi membri ai UE să adopte o atitudine mai dură faţă de Putin, o poziţie temperată de Franţa, Germania, Italia şi Grecia, care favorizează legăturile economice mai strânse cu Moscova.

„De mult timp, Europa construieşte o strategie faţă de Rusia pentru a ne strânge legăturile economice, pentru a cumpăra energie de la Rusia, ne-am gândit că asta ar preveni un război, dar această abordare s-a dovedit a fi total greşită. Nu le pasă de legăturile economice, nu le pasă de sancţiuni. Nu le pasă de nimic din toate astea”, a mai spus prim-ministrul finlandez.

Finlanda vrea un gard la granița cu Rusia

La începutul lunii cotombrie, premierul finlandez a făcut un anunț surprinzător, spunând că susține noile planuri ale Serviciului de Frontieră al republicii de a construi garduri pe mai multe secţiuni ale graniței cu Rusia, potrivit rador.ro.

„Cred că mai este nevoie de un consens parlamentar în această problemă, de exemplu, între partidele parlamentare. Există însă premise pentru adoptarea unei astfel de decizii”, a spus premierul Finlandei în cursul zilei de luni, citat de postul Yle TV.

Aceasta a mai precizat că nu va fi un proces rapid, astfel că pentru ridicarea gardurilor va fi nevoie de mai mulți ani. În plus, construcția gardului nu va crește tensiunea în relațiile dintre Finlanda și Rusia.

„Europa este într-o stare de război. Este greu de imaginat o situație și mai tensionată”, a mai spus aceasta.

Serviciul de Frontieră al Finlandei a ținut să menționeze că este vorba despre construirea unui gard în zona de sud-est a graniței cu Rusia, care se va realiza în termen de doi-trei ani. Serviciul intenționează să protejeze aproximativ 10-20% din granița finlandeză, cu o lungime totală de 1.300 km.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...