Premierul finlandez, Sanna Marin, a făcut un anunț care a surprins pe toată lumea, spunând că susține noile planuri ale Serviciului de Frontieră al republicii de a construi garduri pe mai multe secţiuni ale graniței cu Rusia, potrivit rador.ro.
„Cred că mai este nevoie de un consens parlamentar în această problemă – de exemplu, între partidele parlamentare. Există însă premise pentru adoptarea unei astfel de decizii”, a spus premierul Finlandei în cursul zilei de luni, citat de postul Yle TV.
Sanna Marin a ținut să mai precizeze că acesta nu este deloc un proces rapid, astfel că pentru ridicarea gardurilor va fi nevoie de mai mulți ani. În plus, construcția gardului nu va crește tensiunea în relațiile dintre Finlanda și Rusia.
„Europa este într-o stare de război. Este greu de imaginat o situație și mai tensionată”, a mai spus aceasta.
În urmă cu ceva timp, Serviciul de Frontieră al Finlandei a declarat că este vorba despre construirea unui gard în zona de sud-est a graniței cu Rusia, care se va realiza în termen de doi-trei ani. Serviciul intenționează să protejeze aproximativ 10-20% din granița finlandeză, cu o lungime totală de 1.300 km.
Se pare că lungimea gardului va avea o lungime de la 130 la 260 km, iar structura construcţiei va putea rezista timp de aproximativ 50 de ani.
Începând cu data de 29 septembrie 2022, granița finlandeză va fi închisă doar pentru turiștii ruși. Cu toate acestea, se va face o singură excepție, și anume în cazul în care guvernul face o modificare de ultim moment.
Pekka Haavisto, ministrul finlandez de externe, a fost cel care a menționat că Finlanda a luat o decizia de a interzice rușilor intrarea în țară pentru turism, dar și tranzitul către alte țări UE, și a decis eliminarea vizele preferențiale bazate pe deținerea de proprietate imobiliară în Finlanda.
Se pare că noua politică seamănă destul de mult cu practicile de frontieră din perioada pandemiei cu noul Coronavirus, însă există și o mică excepție, și anume faptul că restricțiile de intrare se aplică numai rușilor și motivele refuzului intrării sunt diferite.
Decizia are legătură cu secțiunea din regulamentele zonei de călătorie Schengen, unde este specificat că căreia unui pasager i se poate refuza intrarea în spațiul Schengen, din cauza prejudiciului adus de acesta reputației internaționale.
„Justificările pentru decizia fundamentală a guvernului nu indică, în mod specific, ce prejudicii reputaționale provoacă rușii relațiilor cu țara parteneră finlandeză”, a notat ziarul finlandez, Helsingin Sanomat (HS).
În pofida faptului că granița este închisă rușilor, se poate intra în țară numai dacă există motive speciale, cum ar fi cele familiale, legate de vizite la rudele apropiate, de studiu sau de muncă. Deoarece diplomații aparțin grupurilor speciale, membrii opoziției din Rusia pot intra în Finlanda.