Salvare eroică în Turcia. Trei femei şi doi copii au fost scoşi dintre dărâmături, la mai bine de o săptămână de la cutremur

Elena Avramescu 16.02.2023, 10:15
Salvare eroică în Turcia. Trei femei şi doi copii au fost scoşi dintre dărâmături, la mai bine de o săptămână de la cutremur

Vești bune din Turcia, după ce s-a aflat că două femei au putut să fie scoase dintre dărâmături în oraşul Kahramanmaras din sudul Turciei, iar o mamă şi doi copii au fost salvaţi miercuri din oraşul Antakya, în pofida faptului că au trecut nu mai puțin de nouă zile de la cutremurul din data de 6 februarie. Această salvare este miraculoasă deoarece şansele de a mai găsi supravieţuitori sunt extrem de mici, potrivit Reuters.

Trei femei şi doi copii, salvați de sub dărâmăturile din Turcia

Echipele de salvare se ocupă acum cu acordarea de ajutor sinistraţilor, după ce mai multe echipe internaţionale de căutare-salvare s-au retras deja de pe teren.

Cu numai o zi în urmă, o femeie pe nume Ela şi copiii ei, Meysam şi Ali, au fost salvați dintre dărâmăturile unui bloc de apartamente din Antakya, la 228 de ore după cutremur, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu, citată de Reuters.

După această salvare miraculoasă, au început să apară tot felul de povești despre modalitatea prin care oamenii au supravieţuit zile întregi îngropaţi sub dărâmături.

Un exemplu este Huseyin Berber, un bărbat ce sufera de diabet în vârstă de 62 de ani, care a supravieţuit vreme de 187 de ore după ce pereţii prăbuşiţi de la parterul casei sale au fost susţinuţi doar de un frigider şi un dulap, lăsându-i un fotoliu în care să stea. În plus, avea o singură sticlă de apă, iar când aceasta s-a terminat, şi-a băut propria urină pentru a nu se deshidrata.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Am strigat, am strigat şi am strigat. Nimeni nu mă auzea. Am strigat atât de mult încât m-a durut gâtul… Cineva a întins mâna şi s-a întâlnit cu mâna mea. M-au scos de acolo. Gaura din care am ieşit era foarte mică. Asta m-a speriat un pic”, a povestit acesta de pe un pat din spitalul oraşului Mersin.

Imaginea groazei, în Turcia
Cutremur in Turcia

În prezent, operaţiunile de salvare sunt din ce în ce mai puţine şi foarte rar se mai găsesc situații miraculoase ca aceasta.

„Nu pot descrie în cuvinte experienţa pe care am avut-o. A fost atât de înspăimântător şi încă mai simt durerea provocată de acest lucru. Mi-am pierdut cunoştinţa după cutremur şi încă nu mi-am revinit. Nu mi-am putut aminti familia mea sau cum am ieşit din casă”, a spus Hatice Kavakdali, în vârstă de 28 de ani, din Kahramanmaras.

Din nefericire, bilanţul victimelor din Turcia şi Siria a ajuns la mai mult de 41.000 de morţi, în timp ce milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar, mulţi supravieţuitori rămânând fără adăpost la temperaturi de extrem de scăzute. În plus, o mare parte din infrastructura sanitară din regiune a fost avariată în urma cutremurelor, iar autorităţile sanitare se confruntă cu o problemă majoră în încercarea de a se asigura că oamenii rămân acum sănătoşi.

Tot în cursul zilei de ieri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a spus că este foarte îngrijorată de soarta oamenilor din nord-vestul Siriei, o regiune controlată de rebeli şi cu acces redus la ajutor. Astfel că OMS i-a cerut preşedintelui sirian Bashar al-Assad să deschidă mai multe puncte de trecere a frontierei cu Turcia pentru a permite trecerea ajutoarelor.

Oamenii sunt îngrijorați și din cauza riscurile pentru sănătate.

„Ne aşteptăm la epidemii de holeră şi febră tifoidă. Pentru a preveni aceste boli, resturile ar trebui să fie îndepărtate urgent”, a spus farmacistul Jin Ozsaygili, care se află pe un feribot folosit pentru tratarea supravieţuitorilor în portul Iskenderun din sudul Turciei

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...