Motivul pentru care Aya, copila născută sub dărâmăturile din Turcia, a fost mutată într-o locație secretă. Ce s-a întâmplat în spitalul unde era îngrijită

Anca Manolica 15.02.2023, 22:16
Motivul pentru care Aya, copila născută sub dărâmăturile din Turcia, a fost mutată într-o locație secretă. Ce s-a întâmplat în spitalul unde era îngrijită

Fetița născută sub dărâmăturile casei familiei sale din nordul Siriei, după cutremurul devastator de săptămâna trecută, a fost mutată într-un „loc sigur” de către autoritățile sanitare. Direcția de sănătate a orașului Afrin a luat această măsură de precauție pentru a o proteja pe Aya, de teama că ar putea fi răpită sau deveni victima unei adopții frauduloase.

Aya, copila născută sub dărâmăturile din Turcia, a fost mutată într-o locație secretă

Bebelușul, botezat Aya, „un semn de la Dumnezeu” în arabă, de către lucrătorii spitalului, a fost mutată într-o locație secretă. Echipele de salvare din orașul Jinderis, din nordul Siriei, au descoperit fetița la mai bine de 10 ore de la producerea cutremurului din 6 februarie, în timp ce săpau printre rămășițele clădirii de apartamente cu cinci etaje în care locuiau părinții ei.

Îngropată sub beton, copila era încă legat prin cordonul ombilical de mama sa, Afraa Abu Hadiya. Bebelușul a fost transportat de urgență la spitalul din Afrin, în apropiere, unde a primit îngrijiri medicale de specialitate.

Tatăl și frații ei au murit, de asemenea, în cutremurul devastator

Videoclipul cu salvarea micuței Aya a devenit viral pe rețelele sociale. Imaginile arată un bărbat care iese de sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite cu patru etaje, ținând în brațe un bebeluș plin de praf. Un al doilea bărbat aleargă spre primul cărând o pătură pentru nou-născut, în timp ce un al treilea strigă după o mașină care să o ducă la spital.

Bebelușul a fost internat într-un spital pentru tratament în orașul Afrin, aflat în apropiere. Avea lovituri, vânătăi, era rece și abia respira. Ușor, ușor, însă, starea ei s-a îmbunătățit, ajungând să fie alăptată de către soția directorului spitalului în care este îngrijită, alături de propria lor fiică de patru luni.

„A ajuns și cu hipotermie din cauza frigului năprasnic. A trebuit să o încălzim și să îi administrăm calciu (..) Am oprit toate medicamentele pe care i le dădeam lui Aya și acum este alăptată la sân atunci când are nevoie”, a spus Dr. Hani Maarouf, medic pediatru la spitalul Cihan din orașul Afrin, care a îngrijit-o pe micuță.

Doctorul a declarat că polițiștii locali stau de pază la spital pentru a se asigura că nimeni nu încearcă să răpească copilul, după ce o serie de persoane s-au prezentat pretinzând în mod fals că sunt rudele ei.

Micuța Aya
Micuța Aya

Mii de oameni s-au oferit să o adopte

Mii de persoane s-au oferit să adopte fetița săptămâna trecută, după ce povestea ei a fost prezentată pe larg în presa locală și internațională.
Dar departamentul de sănătate este hotărât să acorde prioritate bunăstării ei și să procedeze cu prudență în procesul de adopție.

Potrivit presei internaționale, autoritățile se temeau că Aya ar putea fi răpită sau deveni victima unei adopții frauduloase. Decizia ar fi fost luată și după ce luni a avut loc un incident violent la spitalul din regiunea controlată de opoziție în care se afla fetița.

O asistentă, însoțită de doi bărbați înarmați, l-ar fi bătut pe directorul spitalului. Șeful Direcției de Sănătate, Dr. Ahmad Hajj Hassan, a negat, însă, aceste informații potrivit cărora ar fi fost o încercare de a o răpi pe micuță.

„Afirmațiile privind răpirea au fost o neînțelegere. Aceasta a fost o chestiune internă, legată de spital, și nu a avut nicio legătură cu copilul”, a declarat el pentru BBC.

Aya este unul dintre cei câțiva copii rămași orfani în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade de luni. Agenția ONU pentru copii, UNICEF, a declarat că a monitorizat copiii ai căror părinți au dispărut sau au fost uciși și că se coordonează cu spitalele pentru a găsi membri ai familiei extinse care ar putea avea grijă de ei.

Citește și: Drama unei femei din Turcia. A stat 90 de ore sub dărâmături, cu fiul ei abia născut

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...