Salate de post sățioase, 5 idei de rețete savuroase

Emanuela Pană 22.04.2024, 13:08

Încă puțin și cel mai aspru post din an se va termina. Dacă nu știi ce să mai gătești, venim în ajutorul tău cu 5 rețete simple și rapide de salate de post sățioase. Postul nu trebuie să fie lipsit de varietate ori de savoare. Prepară aceste salate și bucură-te de cele mai interesante arome.  

Salate de post sățioase, 5 idei de rețete

Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii, din cauza numărului mic de zile cu dezlegare la pește. Postul Mare a început pe 18 martie, iar credincioșii au avut dezlegare la pește de Buna Vestire, p2 25 martie.  

Următoarea ocazie când cei care au ales să țină post pot consuma preparate pe bază de pește este de Florii, pe 28 aprilie. Postul Paștelui se va încheia sâmbătă, 4 mai. Duminică, 5 mai, credincioșii vor putea consuma preparate tradiționale de Paște: ouă vopsite, friptură de miel, drob și cozonaci.  

Chiar și fără ingrediente de origine animală, poți savura preparate delicioase, care să îți răsfețe papilele gustative și, totodată, să te încarce cu energie. Găsește inspirație în aceste rețete de salate de post, fiecare cu un gust unic și satisfăcător, perfecte pentru orice moment al zilei. 

Citește și: Paste de post, 5 rețete delicioase. Sunt sățioase și le prepari rapid

1. Salată orientală

Ingrediente: 

  • 4 cartofi mari; 
  • 2 morcovi; 
  • 1 ceapă; 
  • 100 gr de măsline negre; 
  • 3 castraveți murați; 
  • sare, piper; 
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui; 
  • 1 lingură de oțet. 

Mod de preparare: 

  • Fierbe cartofii și morcovii în coajă, apoi lasă-i să se răcească, curăță-i și taie-i cubulețe; 
  • Taie castraveții murați și ceapa în cuburi mici; 
  • Amestecă legumele cu măslinele și condimentează cu sare și piper; 
  • Adaugă uleiul și oțetul și amestecă bine; 
  • Servește salata rece, ideală ca garnitură sau fel principal. 

2. Salată de vinete

Ingrediente: 

  • 3 vinete mari; 
  • 1 ceapă roșie mică; 
  • 50 ml ulei de floarea soarelui; 
  • suc de la jumătate de lămâie; 
  • Sare și piper după gust. 

Mod de preparare: 

  • Coace vinetele pe plită sau în cuptor până când coaja devine tare, iar vinetele sunt moi pe interior; 
  • Curăță vinetele de coajă și toacă pulpa cu un cuțit de lemn sau folosește un tocător de vinete; 
  • Toacă fin ceapa roșie și amestec-o cu pasta de vinete; 
  • Adaugă treptat uleiul, amestecând constant, și apoi zeama de lămâie; 
  • Condimentează cu sare și piper după gust; 
  • Servește salata rece, cu pătrunjel proaspăt tocat. 

3. Salată de ciuperci cu maioneză de post

Ingrediente: 

  • 500 gr de ciuperci champignon; 
  • 1 ceapă mică; 
  • 150 ml de ulei; 
  • 1 lingură de muștar 
  • suc de lămâie; 
  • sare, piper. 

Instrucțiuni: 

  • Curăță ciupercile și fierbe-le în apă cu puțină sare; 
  • Toacă fin ciupercile și ceapa după ce s-au răcit; 
  • Pentru maioneza de post, mixează uleiul cu muștarul și sucul de lămâie până obții o emulsie cremoasă; 
  • Amestecă ciupercile și ceapa cu maioneza și condimentează cu sare și piper după gust. 

Vezi și: 5 rețete de post cu fasole. Idei delicioase pentru Postul Paștelui

4. Salată de fasole boabe

Ingrediente: 

  • 400 gr de fasole albă, fiartă; 
  • 1 ceapă mare; 
  • 2 roșii mari; 
  • 1 ardei gras roșu; 
  • sare și piper; 
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui; 
  • 1 lingură de oțet.  

Instrucțiuni: 

  • Scurge fasolea fiartă și răcită; 
  • Taie ceapa, roșiile și ardeiul în cuburi mici; 
  • Amestecă toate ingredientele într-un bol mare; 
  • Adaugă uleiul și oțetul, apoi condimentează cu sare și piper; 
  • Lasă salata să se odihnească în frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire pentru a se îmbina aromele. 

5. Salată cu tofu prăjit şi avocado 

Ingrediente: 

  • 350 gr de tofu; 
  • 30 ml sos de soia; 
  • 30 ml ulei de floarea-soarelui; 
  • 50 gr de pesmet; 
  • piper; 
  • 1 avocado; 
  • 1 castravete mic; 
  • 2 roșii; 
  • 1 salată verde; 
  • 20 gr de susan; 
  • pătrunjel; 
  • 20 ml ulei de măsline. 

Mod de preparare: 

  • Taie tofu în cubulețe, amestecă-l cu sos de soia și adaugă piper după gust; 
  • Presară pesmetul peste tofu și amestecă; 
  • Încinge uleiul de floarea-soarelui într-o tigaie și adaugă cubulețele de tofu; 
  • Amestecă ușor, având grijă să le întorci, până când se rumenesc uniform, apoi scoate-le și lasă-le să se răcească; 
  • Curăță fructul de avocado, apoi taie-l felii, ca pe castravete și roșie; 
  • Spală salata, scurge-o și rupe-o bucăți; 
  • Amestecă salata cu legumele feliate, adaugă tofu, susan și pătrunjel tocat. 
  • La final, toarnă uleiul de măsline peste salată. 

Poftă bună! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...