5 rețete de post cu fasole. Idei delicioase pentru Postul Paștelui

Emanuela Pană 01.04.2024, 15:31
5 rețete de post cu fasole. Idei delicioase pentru Postul Paștelui

Primăvara este aici, iar odată cu ea vine și perioada de post. Deși postul este adesea privit ca un șir de restricții, el poate fi înțeles și altfel: un timp perfect pentru a explora și integra în dieta ta alimente nutritive și sățioase. Dintre acestea nu are cum să lipsească fasolea, un aliment versatil și gustos. Iată 5 rețete de post cu fasole.  

Ce beneficii are fasolea pentru sănătate? 

Fasolea este bogată în nutrienți și joacă un rol esențial în alimentația de post. Ea conține proteine vegetale, fibre, vitamine din complexul B, fier și antioxidanți, care contribuie la menținerea sănătății digestive, la reglarea glicemiei și la fortificarea sistemului imunitar. 

Consumul de fasole ajută la reducerea colesterolului rău și la prevenirea bolilor de inimă, oferind totodată o senzație de sațietate pe termen lung. Astfel, integrarea fasolei în meniul de post nu doar că te va ajuta să te simți plin(ă) și satisfăcut(ă), dar va aduce și un aport valoros de nutrienți esențiali corpului tău. 

Să nu uităm că un post ținut corect nu înseamnă înfometare. Postul poate fi benefic pentru sănătate doar dacă este ținut într-un mod corespunzător. Deși postul este o adevărată provocare, sunt numeroase preparate pe care le poți pregăti acasă pentru a ține postul cu brio. 

5 rețete de post cu fasole 

Printre preparatele preferate în perioada postului se numără mâncărica de fasole scăzută, fasolea bătută de post și ciorba de fasole. Iată cum să te bucuri de acest aliment în Postul Mare. În continuare, îți prezentăm 5 rețete de post cu fasole, ușoare, rapide și mai ales gustoase.  

5 retete de post cu fasole
5 retete de post cu fasole

Fasole bătută de post 

Ingrediente: 

  • 400 gr de fasole albă, fiartă; 
  • 2 căței de usturoi; 
  • 1 lingură de ulei de măsline; 
  • sare și piper, după gust; 
  • 1 linguriță de boia dulce; 
  • pătrunjel verde pentru decor. 

Mod de preparare: 

  • Pasează fasolea fiartă împreună cu usturoiul; 
  • Adaugă uleiul de măsline, sare, piper și boia dulce; 
  • Mixează până obții o consistență cremoasă; 
  • Ornează preparatul cu pătrunjel verde tocat.  

Ciorbă de fasole boabe de post  

Ingrediente: 

  • 500 gr de fasole boabe 
  • 1 ceapă mare 
  • 2 morcovi 
  • 1 rădăcină de pătrunjel 
  • 2-3 roșii cubulețe sau 1 lingură de pastă de tomate 
  • sare și piper, după gust 
  • frunze de dafin 
  • 1 lingură de ulei 

Mod de preparare: 

  • Fierbe fasolea până devine moale; 
  • Într-o altă oală, călește ceapa, morcovii și pătrunjelul în ulei, apoi adaugă peste fasole; 
  • Adaugă roșiile sau pasta de tomate, frunzele de dafin, sare și piper; 
  • Lasă să fiarbă la foc mic până se îngroașă puțin. 

Citește și: Cartofi țărănești, rețeta de post. E sănătoasă și extrem de hrănitoare

5 rețete de post cu fasole: Salată cu fasole roșie  

Ingrediente: 

  • 1 conservă de fasole roșie, scursă și spălată; 
  • 1 ardei roșu, tocat; 
  • 1 ceapă roșie, tocată fin; 
  • 1 legătură de pătrunjel, tocat; 
  • 2 linguri de ulei de măsline; 
  • sucul de la 1 lămâie; 
  • sare și piper, după gust. 

Mod de preparare:  

  • Într-un bol mare, combină toate ingredientele și amestecă bine;  
  • Condimentează cu sare și piper; 
  • Lasă salata la frigider pentru cel puțin 30 de minute înainte de a servi, pentru a se întrepătrunde aromele. 

Fasole scăzută 

Ingrediente: 

  • 500 gr de fasole boabe, fiartă; 
  • 1 ceapă mare, tocată; 
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți; 
  • 2 linguri de pastă de tomate; 
  • 1 lingură de ulei; 
  • sare, piper și ierburi aromatice, după gust. 

Mod de preparare: 

  • Într-o tigaie adâncă, călește ceapa și usturoiul în ulei; 
  • Adaugă pasta de tomate și puțină apă și lasă să se îngroașe; 
  • Adaugă fasolea fiartă, condimentează și lasă mâncarea să fiarbă la foc mic până când sosul se reduce și se îngroașă. 

Vezi și: Meniu de post pentru o săptămână. Idei de rețete delicioase, fără carne

5 rețete de post cu fasole: Mâncare de fasole roșie și cartofi 

Ingrediente: 

  • 400 gr de fasole roșie, fiartă; 
  • 3-4 cartofi medii, tăiați cubulețe; 
  • 1 ceapă mare, tocată; 
  • 2 morcovi, tocați; 
  • 1 lingură de ulei; 
  • sare, piper și 1 foaie de dafin; 
  • 1 linguriță de boia dulce. 

Mod de preparare: 

  • Călește ceapa și morcovii în ulei; 
  • Adaugă cartofii și suficientă apă pentru a acoperi ingredientele; 
  • Condimentează cu sare, piper, dafin și boia; 
  • Fierbe până când cartofii sunt aproape gata; 
  • Adaugă fasolea și lasă să fiarbă încă 5-10 minute; 
  • Condimentează după gust.  

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...