Salariile profesorilor. Ce se întâmplă cu majorarea promisă de Guvern

Iancu Andreea 01.09.2020, 16:02
Salariile profesorilor. Ce se întâmplă cu majorarea promisă de Guvern

Profesorii din România așteptau cu nerăbdare majorarea salariilor de la 1 septembrie 2020. Din păcate, în urma consultărilor oficialilor români, rectificarea bugetară propusă de către Ministerul Finanțelor îi exclude pe dascăli în această toamnă. Astfel, profesorii se întreabă când vor beneficia de o nouă mărire salarială.

Motivul pentru care salariile profesorilor nu vor fi majorate anul acesta

O nouă creștere salarială era programată de la 1 septembrie 2020 pentru veniturile profesorilor. Totuși, în urma rectificării bugetare, aceasta este amânată. Dascălii ar fi trebuit să primească o mărire a salariilor potrivit grilei stabilite de Legea 153/2017. Totuși, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat într-o conferință de presă recentă că “am făcut totul pentru bună desfășurare a învățământului românesc până la sfârșitul acestui an. Resursele sunt acolo“. Din păcate, noua ordonanță anunță că salariile profesorilor sunt amânate pentru mărire până la 1 septembrie 2021.

“Se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, să se aplice de la 1 septembrie 2021″, potrivit OUG.

Salariile profesorilor, amânate până la 1 septembrie 2021
Salariile profesorilor, amânate până la 1 septembrie 2021

Explicația dată de Ministerul Finanțelor

Un comunicat al Ministerului Finanțelor explică motivul pentru care creșterea salarială a fost amânată. Astfel, se precizează faptul că aceasta ar fi trebuit să aibă loc până în anul 2022. Cu toate acestea, profesorii au beneficiat deja de o majorare salarială de la 1 ianuarie 2020, când au primit prima tranșă din noua grilă de salarizare.

“Majorarea era prevăzută în Legea salarizării pentru anul 2022, dar a fost devansată și majorările au fost acordate mai devreme. Ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie 2020 salariile pentru profesori au crescut cu 8% (prima tranșă).

Practic, majorarea de 16% (tranșele a doua și a treia), care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 și care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată, deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021.”

Pe de altă parte, ministrul Florin Cîțu explică și el că Guvernul a făcut tot ceea ce era posibil, în situația crizei generate de pandemie, pentru ca școala să se desfășoare normal.

“Transportul, sănătatea, educația sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară. Trebuie să vă uitați în urmă, veți vedea în fiecare an că au tăiat sume importante de la aceste sectoare. Nu facem acest lucru, din contră, suplimentăm resursele pentru aceste sectoare. Sunt sectoare importante și în aceste momente prin care trece economia din România”, a mai spus Cîțu.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...