La cât vor ajunge salariile profesorilor în 2020. Decizia tocmai a fost luată

Diana Radu 07.01.2020, 16:29
La cât vor ajunge salariile profesorilor în 2020. Decizia tocmai a fost luată

Guvernul condus de Ludovic Orban a anunțat că salariile profesorilor nu vor mai crește de la 1 septembrie 2020, așa cum prevedea legea salarizării. Motivul pentru care salariul cadrelor didactice nu va mai fi majorat este pentru a nu exista discriminări între bugetari, potrivit Premierului.

Ce se întâmplă cu salariile profesorilor în 2020? Anunțul făcut de Ludovic Orban

salarii profesori, anunt, ludovic orban
Ce se întâmplă cu salariile profesorilor în 2020? Anunțul făcut de Ludovic Orban

Salariile profesorilor nu vor mai creşte la nivelul din 2022 de la 1 septembrie 2020, pentru că măsura ar fi discriminatorie faţă de alte categorii de bugetari. Decizia luată de guvernul Orban, a fost aspru criticată de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi.

”Nu mă mai miră nimic la Guvernul ‘n-am bani’. Aş fi vrut să nu am dreptate, dar am spus din campania electorală ca va urma austeritate, iar colegii spuneau că promovez fake news-uri. Iată că nu sunt! Dacă nu mai creşte salariile profesorilor, pe motiv că sunt discriminatorii pentru alţi bugetari, ce va face Guvernul? Va tăia şi salariile medicilor? De asta vor alegeri anticipate, pentru că au măsuri de austeritate”, a declarat fostul ministru al Muncii.

Ludovic Orban a declarat recent că trebuie făcută o analiză și, în funcție de cât va permite bugetul statului, se va stabili dacă următoarea tranșă se va acorda. Potrivit legii salarizării, veniturile profesorilor ar trebui să crească de în septembrie 2020. Astfel, un lector universitar ar trebui să încaseze 240 de lei net începând cu data de 1 septembrie iar un conferențiar universitar ar fi trebuit să primească o creștere de 230 de lei. Însă, în ordonanța de urgență aprobată ieri de către guvernul României, nu este specificat nimic în legătură cu această majorare. Sindicaliștii sunt și ei revoltați și cer o consultare cu premierul.

”Nu este o discriminare, măsura e negociată când s-a discutat Legea salarizării unitare”, spune liderul sindical Anton Hadăr, care mai ridică o problemă: ”ar fi nevoie ca și profesorii universitari care au ieșit la pensie să fie lăsați să predea în continuare”.

Urmăriți Impact.ro și pe