Salarii bune în România, dacă știi unde să te muți: cât câștigi în București, Cluj, Timiș, Iași, Bihor

Gabriel Peneș 08.12.2022, 09:27
Salarii bune în România, dacă știi unde să te muți: cât câștigi în București, Cluj, Timiș, Iași, Bihor

Salariile din România sunt mai mici decât în majoritatea țărilor UE, dar, în contextul țării noastre, există destule ce pot fi considerate drept bune și suficiente pentru a trăi decent. Sigur, asta depinde și de orașul, de județul în care te afli, dar și de domeniul în care muncești, diferențele putând fi semnificative.

Salarii bune în România, dacă știi unde să te muți

România se află abia pe locul 31 în clasamentul puterii de cumpărare într-un studiu efectuat pe 42 de țări europene, GfK Purchasing Power Europe 2022. Cu alte cuvinte, țara noastră este una săracă. Mai mult decât atât puterea de cumpărare este cu 51% mai mică pe cap de locuitor decât media europeană. Conform studiului România are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an.

Dar există și salarii bune, ca medie, în țara noastră, totul depinzând de județul și domeniul în care muncești. Iar cei mai favorizați angajați, în 2022, au fost cei din București, cu o medie salarială netă de 4.500 de lei, urmați de cei din Cluj (4.100 de lei) și Timiș (4.000 de lei), conform forbes.ro. Le urmează Sibiu, Brașov, Iași și Ilfov – fiecare cu câte 3.500 de lei net.

Aproape identic arată și topul județelor care au angajat cel mai mult anul acesta. Pe primul loc se află Capitala, urmată de Cluj și Timiș, următoarele două locuri fiind disputate de Iași și Ilfov. Alte județe în care salariul mediu net depășește pragul de 3.000 de lei sunt Bihor (3.500 de lei), Constanța (3.200 de lei) și Dolj (3.200 de lei).

Salarii bune în România, dacă știi unde să te muți cât câștigi în București, Cluj, Timiș, Iași, Bihor
Salariile medii nete ale celor care lucrează în IT sunt cele mai mari din România, ajungând la 6.000 de lei

Cât câștigi în București, Cluj, Timiș, Iași, Bihor

De cealaltă parte a clasamentului, se află județe precum Gorj, Vaslui, Mehedinți, Bacău sau Ialomița, unde mediile salariale oscilează între 2.700 și 3.000 de lei net.

„Sigur că aceste valori sunt corelate cu un număr semnificativ mai mic de joburi disponibile în aceste județe, de companii care au sediul sau sucursale aici, dar și de distribuția candidaților pe nivele de experiență. Vorbim despre zone din care vin mulți candidați care se califică în special pentru joburi entry level”, a declarat Bogdan Badea. CEO eJobs România.

Cel mai bine plătiți în 2022 au fost angajații din IT, care, cu un salariu mediu net de 6.000 de lei pe lună, domină detașat ierarhia. Cei care lucrează în project management ocupă cea de-a doua poziție, cu o medie salarială de 5.000 de lei, după cum arată datele Salario.

Angajații din banking câștigă, în medie, 4.300 de lei lunar, iar cei din telecomunicații și construcții 4.200 de lei. Salarii medii de 4.000 de lei au mai fost înregistrate în inginerie, auto / echipamente, medicină, e-commerce, audit / consultanță ori asigurări.

Datele Salario mai arată că pentru retail a fost înregistrat un salariu mediu de 3.200 de lei anul acesta, pentru industria alimentară și turism de 3.000 de lei, iar pentru call center de 2.800 de lei.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....