Care este salariul mediu net în România. În UE depășim doar Bulgaria

Care este salariu mediu net în România. În UE depășim doar Bulgaria

România se află la fundul clasamentului atunci când vine vorba de salariul mediu net din sectorul privat. Dintre toate țările care se află în Uniunea Europeană, țara noastră depășește doar Bulgaria, dar nu cu mult. Totodată, salariul net al angajaților din mediul privat, reprezintă și o particularitate în România. Care este salariul mediu al unui angajat din mediul privat din România?

Salariul mediu net în România depășește doar Bulgaria

România se află printre țările cu cel mai mic salariu mediu net din sectorul privat. Aici angajații câștigă în medie un salariu cu 93 de euro mai mic față de cei din Ungaria, iar cu 263 de euro mai puțin comparativ cu Polonia. Toate țările din regiune, aflate în Uniunea Europeană, mai puțin Bulgaria, au salariul mediu net mai mare față de România.

Potrivit informațiilor de pe profit.ro, Polonia are cea mai puternică economie din regiune, iar astfel se apropie de un salariu mediu net de 1.000 de euro. De asemenea, Bulgaria a înaintat în salariu mediu net pe sectorul privat, iar față de România are acum cu 81 de euro mai puțin, în timp ce în 2018, țara avea un salariu mediu net mai mic cu 99 de euro. În România un angajat din mediul privat câștigă aproximativ 676 de euro.

Care este salariu mediu net în România. În UE depășim doar Bulgaria

Care este salariu mediu net în România. În UE depășim doar Bulgaria

Salariații din sectorul privat din România câștigă de trei ori mai puțin

Față de țările care se află în topul salariului mediu net, în România salariații din mediul privat au ajuns să câștige de trei ori mai puțin. Germania și Austria nu se compară nici pe de pe departe cu România la acest capitol. Totodată, dintre statele care nu fac parte din membrele UE, Rusia se ține cel mai bine, cu 553 de euro la salariu mediu privat.

Mai mult, salariile unui angajat din România reprezintă aproape în totalitate costul angajatorului cu angajatul. Amintim că de la începutul anului 2018, angajații plătesc contribuțiile la pensie și sănătate, iar acum ceva timp, acestea erau achitate și de angajator. Singura țară care procedează la fel ca noi cu salariile angajaților este Macedonia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI