S-a stabilit care ar fi fost cauza producerii accidentului de ieri de la Pasajul Unirii. Poliția a deschis dosar penal

Elena Avramescu 24.12.2022, 10:32
S-a stabilit care ar fi fost cauza producerii accidentului de ieri de la Pasajul Unirii. Poliția a deschis dosar penal

Cel considerat vinovat de accidentul de ieri de la Pasajul Unirii, în care un om și-a pierdut viața, este nimeni altul decât șoferul autocarului. Acesta a lovit din plin limitatorul de inălțime, lucru care a dus ulterior la distrugerea autovehiculului și la rănirea pasagerilor. După ce polițiștii l-au audiat ore în șir, au reușit să stabilească cauza posibilă a accidentului.

Șoferul autocarului, vinovat de producerea accidentului de la Pasajul Unirii

Autoritățile au declarat că șoferul autocarului conducea de 16 ore, astfel că oboseala acumulată poate să fie principala cauză care a condus la nerespectarea marcajului. Din păcate pentru acesta, se pare că nu a existat alt şofer care să îl înlocuiască, aşa cum se procedează în aceste cazuri.

Ulterior s-a aflat că șoferul nu ştie limba engleză, astfel că a vorbit cu polițiștii cu ajutorul unui traducător. Acesta le-a mărturisit că nu a văzut primul limitator și că a schimbat banda chiar înainte să ajungă la al doilea astfel că avea speranța că autocarul o să încapă la limită. În plus, mergea ghidat de Google Maps, care i-a indicat ruta prin Pasajul Unirii.

Imediat după producerea acestei tragedii, un număr de 24 de oameni, printre care și doi copii, au fost duși de urgență la spital, fiind internați pentru mai multe investigații, iar un turist grec se luptă între viață și moarte.

Ultimele date din anchetă au scos la iveală faptul că, din cauza oboselii excesive cauzate de cele 16 ore de condus fără oprire, bărbatul nu a văzut marcajul de atenționare. Însă asta nu este tot, deoarece pe autocar era montat un aer condiționat auxiliar, iar limita de înălțime a fost depășită.

„O primă cauză este reprezentată de faptul că pe autocar a fost montată o instalație suplimentară de aer condiționat, care a dus la creșterea în înălțime a autocarului”, a declarat Toni Grebla, prefect al Bucureștiului.

Autocar blocat la intrarea in Pasajul Unirii

Persoanele care au scăpat nevătămate au mers la locul tragediei pentru a-și recupera bagajele, mai ales că sunt șanse mari ca astăzi să se întoarcă în Grecia, iar după aceea au fost duşi la hotelul unde aveau cazarea plătită.

Dintre cei 48 de pasageri aflați în autocar, un om a murit, iar alți 24, printre care și doi copii, au fost transportați la mai multe spitale din București. În plus, o femeie se află la terapie intensivă, fiind în stare foarte gravă.

„Mă simt rău și am dureri de spate. Este complet trist ce ni s-a întâmplat. Nu este vina șoferului”, a spus unul dintre pasageri.

Ulterior s-a aflat că șoferul care a provocat accidentul nu era angajatul firmei, conform agenției de turism care i-a trimis pe greci în țara noastră.

După producerea accidentului, șoferul autocarului a fost testat cu aparatul etilotest, dar se pare că acesta nu a consumat deloc alcool, iar polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Din păcate, aceste este al șaptelea accident de la inaugurarea Pasajului Unirii, un număr impresionant de mare într-un timp atât de scurt, tocmai de aceea autoritățile iau în calcul interzicerea circulației vehiculelor mari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...