Rezultatele autopsiei turistului grec accidentat la Pasajul Unirii. Detaliile care răstoarnă situația, avocatul șoferului oferă explicații

Elena Avramescu, Ana Anitoiu 27.12.2022, 16:11

Nu a trecut mult timp de la ultimul incident la pasajul recent renovat din Capitală, că problemele au apărut iar. De data aceasta un autocar cu numere străine a rămas blocat chiar la intrarea în buclucașul pasaj, când s-a izbit de limitatorul de înălțime, reușind astfel să blocheze traficul din zonă. VEZI IMAGINILE ÎN GALERIE FOTO

Un autocar a rămas blocat la intrarea în Pasajul Unirii

UPDATE marți, 27 decembrie, ora 16:11. Autopsia bărbatului care a murit în accidentul de la Pasajul Unirii din Capitală arată că acesta a fost foarte grav rănit și că nu avea nicio șansă de supraviețuire.

Raportul semnat de medicii legiști arată că turistul grec a suferit leziuni incompatibile cu viața, politraumatism extrem de grav în zona toracică. În prezent, în spitalele din București mai sunt internați trei turiști greci care sunt în stare stabilă.

„Astăzi s-a făcut autopsia. Cu siguranță vor depune plângere! Și sunt îndreptățiți să facă chestia aceasta pentru că au trecut prin clipe foarte grele. Poate semnul acela avea o tonă sau mai mult, a rupt autocarul în două! A omorât un om, cine știe ce se mai putea petrece.

Din septembrie până acum sunt șapte accidente și nimeni nu își pune întrebarea aceasta. Caută vinovați printre șoferi și așa mai departe. Toate chestiile astea oare sunt întâmplătoare? Eu cred că poate nu a fost bine prinsă pentru că nu se putea desprinde. Cred că sunt conștienți oamenii ăștia care fac lucrările. Este ceva extrem de grav și acolo este răspunderea, la ei!” a declarat avocatul șoferului grec.

Familia turistului grec s-a prezentat la INML pentru a-i prelua trupul neînsuflețit în vederea repatrierii. Printre membrii familiei s-au numărat fiul bărbatului, precum și soția acestuia, abia externată. Femeia se deplasa cu dificultate și avea mai multe bandaje la cap.

UPDATE. marți, 27 decembrie, ora 13:00. Potrivit, Ministerului Sănătății, care a emis un comunicat privind starea persoanelor rănite în urma accidentului recent din Pasajul Unirii, doar trei dintre victime se mai află în prezent internate în spitalele din Capitală.

„În spitalele din București mai sunt internate 3 victime ale accidentului care a avut loc vineri la intrarea în Pasajul Unirii. Toți pacienții sunt stabili. Pacienta internată în secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Floreasca are o evoluție favorabilă și va fi mutată astăzi în secția de chirurgie.”, se arată în comunicatul oficial al Ministerului Sănătății.

UPDATE, sâmbătă, 24 decembrie, ora 20:47. Ministerul Sănătăţii transmite că 13 victime ale accidentului de la Pasajul Unirii sunt internate, în prezent, în spitalele din Capitală, iar patru dintre acestea urmează să fie externate în cursul zilei de mâine.

„Toţi pacienţii sunt stabili şi conştienţi. Femeia internată în secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Floreasca a fost detubată, este conştientă şi a comunicat cu familia.

În urma evaluărilor făcute de medici, s-a decis că patru dintre cei 13 pacienţi vor fi externaţi în cursul zilei de mâine”, informează ministerul.

UPDATE, ora 15.59. Rodica Ciolacu, medic de la Spitalul de Urgență, pentru Impact.ro: „Pacientul care a necesitat manevre de resuscitare nu a răspuns și, în cele din urmă, a fost declarat decedat. Nu vă pot spune dacă e bărbat sau femeie, fiindcă ancheta Poliției nu ne permite asta. Pe de altă parte, nu am găsit nici acte asupra sa. Altfel, avem internați alți trei pacienți. Două persoane sunt conștiente și sunt într-o stare stabilă, o a treia se află într-o stare mai gravă și este intubată. Cei doi pacienți conștienți sunt greci. Am avut parte de o mobilizare generala, medicii din tura de dimineață participând la intervențiile dela fata locului. Nu a fost necesara chemarea altor medici, în ture suplimentare, deși inițial unii dintre ei au fost alertați”.

UPDATE, ora 15.35. Patru victime sunt internate la spitalul Bagdsar Arseni (dintre care doi copii) şi alte patru la Spitalul Floreasca.  Două dintre ele sunt în stare gravă, dintre care unul în stop cardio-respirator. Alte două persoane sunt în stare stabilă. La Spitalul Universitar sunt internate nouă victime

UPDATE 15:11. Din păcate, o persoană a murit în urma acestui accident, informație furnizată chiar de către șeful DSU, Raed Arafat.

Ulterior s-a aflat că șoferul mergea pe prima bandă iar în momentul în care a vrut să treacă prin pasaj a lovit limitatorul de înălțime. În plus, viteza cu care acesta conducea era de aproximativ 40-50 km/oră.

UPDATE 14:20.În urmă cu câteva minute s-a aflat că pentru una dintre victime se execută manevre de resuscitare, iar alte două persoane sunt intubate, în stare gravă. Restul victimelor vor fi transportate la Spitalul Floreasca și Spitalul Universitar.

În plus, intervine de urgență și elicopterul SMURD, iar șeful DSU, Raed Arafat, cât și Toni Greblă, prefectul Capitalei, au ajuns la fața locului.

„A mers din păcate mai departe, fie datorită vitezei sau datorită altor cauze și a intrat în presemnalizarea cu bară metalică dinaintea intrării în Pasaj și a avariat grav această presemnalizare și partea din față a autocarului. Din păcate, patru persoane necesită transportul la spital și cred că sunt în drum spre spital. Două sunt în stare relativ bună și două persoane sunt inconștiente”, spune Toni Greblă.

Știre inițială

Din informațiile aflate până acum, se pare că este vorba despre autocar în care se aflau persoane de cetățenie greacă. Astfel că dintre cei 47 ocupanți, 4 sunt încarcerați.

Imediat după producerea incidentului au fost alertate 6 echipaje SMURD, 6 Sabif, dar și Detașamentul Special de Salvatori. În plus, se lucrează intens pentru descarcerarea pasagerilor.

Situația nu este prea bună pentru victimele, care sunt surprinse pe scaune, iar plafonul este turtit sub greutatea limitatorului de înălțime.

Prefectul Bucureștiului, Toni Greblă, a făcut câteva declarații, spunând că ușa din fața autocarului s-a blocat iar câteva persoane au fost extrase din autoturism. Din fericire, nicio persoană nu se află în stare foarte gravă însă vor fi transportate la spital pentru verificări amănunțite.

„În acest moment, colegii mei acționează pentru asigurarea fluentei circulației din zonă. E vorba despre un număr mare de salvare și de echipaje ale celor de la Pompieri și Intervenții de specialitate. Nu cunosc cu exactitate numărul victimelor, am înțeles că există un număr de răniți, după ce un autocar a lovit poarta de gabarit din zonă.

E prematur să discutam despre vinovați, fiindca abia după anchetă vom ști cu siguranță ce s-a întâmplat la fața locului. Din câte am înțeles, există câțiva răniți, dar nu avem detalii despre numărul exact al acestora sau despre starea lor fizică actuală!”, a declarat subcomisarul Claudiu Costea, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere București pentru Impact.ro.

La sfârșitul lunii septembrie, o autoutilitară a rămas blocată în Pasajul Unirii, la aproximativ 150 m de la intrare. La acel moment, Poliția Rutieră a aplicat restricții pe sensul către Bulevardul Cantemir, pentru a manevra cu spatele autoutilitara.

„Sigur că există Dorei mulți și în trafic. În primele zile, am fost și eu când s-a lovit primul autovehicul, am crezut că este o eroare de proiectare, că nu este afișajul, semnalizarea făcută corespunzător. Am luat imediat legătura cu Brigada Rutieră, și cu primăria, și cu proiectantul. Am constatat că toate sunt la fel, și cu înălțimea, ca înainte de reabilitare, astfel cum a fost ea prevăzută”, a declarat prefectul Capitalei, Toni Greblă.

Chiar din primele zile ale redeschiderii acestui pasaj au fost raportate incidente similare, astfel că cele mai multe însă au avut loc la intrarea în pasaj, loc în care mașinile mari rămâneau blocate chiar în poarta de acces. Cu ceva timp în urmă un șofer de TIR a reușit performanța să treacă de acea poartă și să rămână blocat chiar în interiorul pasajului.

Se pare că după renovarea pasajului, șoferii de TIR au avut impresia că poarta s-a micșorat. Cu toate acestea, constructorul este de părere că acest lucru este imposibil, iar noua poartă respectă limita de înălțime de 3,5 metri. În plus, în urma renovării au fost montate guri de aerisire, însă constructorul a specificat faptul că înălțimea pasajului nu a avut de suferit.

 

Edit foto: Narcisa Tomulescu

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...