S-a modificat Legea Adopției în România. Parlamentarii au adus câteva amendamente actului normativ deja existent. Principalele decizii îi vizează pe copiii care au împlinit vârsta de 14 ani. De asemenea, procedura de înfiere a unui copil va fi simplificată în mod substanțial.
Deputații au fost cei care au votat decizional modificarea și completarea actului normativ în vigoare. Spre bucuria persoanelor care vor să adopte un copil, procedura a fost înlesnită de către aleși. Cei care vor să devină părinții unor copii aflați în grija statului nu vor mai fi monitorizați la sânge ca până acum. Mult mai flexibilă va fi și procedura post-adopție. Concret, reprezentanții statului nu vor mai fi nevoiți să identifice rudele micuților până la gradul al IV-lea, în cazurile în care planul individualizat de protecţie a copilului are ca finalitate adopţia.
O altă schimbare notabilă îi vizează pe copiii cu vârste de peste 14 ani. Până acum, legea nu permitea adoptărea unui copil, dacă vârsta acestuia depășește 14 ani. Asta în condițiile în care respectivul se aflase pe lista de adopții.
Persoanele care intenționează să înfieze un micuț vor beneficia de modificări importante. Aceștia trebuie să știe că nu vor mai fi nevoiți să treacă prin etapele nesfârșite impuse de stat. În plus apar niște avantaje nesperate. Perioada de valabilitate a atestatului de adoptator nu va mai fi de 2 ani, ci de 5. Concediul de acomodare cu micuții și indemnizațiile vor fi asemenea cu cele ale părinților biologice.
Așadar, completările la Legea Adopției din România vin să înlesnească procesul. Adoptarea unui copil era o adevărată aventură pentru doritori în România. Pentru a-și putea întregi familia cu un copil, persoanele doritoare treceau teste incredibil de grele.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Ca o completare, în actul normativ votat de la Camera Deputaților, „În cazul în care adoptatorul aparţine minorităţilor naţionale, evaluarea şi pregătirea se pot face, la cerere, în limba minorităţii naţionale respective”, se stipulează în Legea Adopției din România.
În prezent, aproximativ 50.000 de copiii trăiesc în sistemul de protecţie a copilului, conform datelor oficiale făcute publice de către Autoritatea pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.
S-a modificat Legea Adopției în România. Deciziile luate în Parlament sunt extrem de importante, iar actul normativ va intra în vigoare după un alt pas important. Modificarea a fost votată în unanimitate de către deputați. Pentru a fi aplicabil, actul normativ trebuie promulgat de președintele țării, Klaus Iohannis.