S-a descoperit cum se poate inversa procesul de îmbătrânire prin oprirea degradării. Veste genială dată de oamenii de știință

Andreea Bisinicu 20.11.2020, 21:04
S-a descoperit cum se poate inversa procesul de îmbătrânire prin oprirea degradării. Veste genială dată de oamenii de știință

Cum se poate inversa procesul de îmbătrânire al organismului uman. Secretul constă în procedeul de oprirea degradării. Oamenii de știință tocmai au făcut anunțul.

Cum se poate inversa procesul de îmbătrânire al organismului uman

Cu toții visăm la tinerețe fără bătrânețe. Nu, nu ne referim la cartea celebrului Petre Ispirescu, ci la idealul unui ten veșnic tânăr. Secretele tinereții veșnice au fost studiate intens și de Ana Aslan, celebrul doctor specializat în geriatrie și de mulți cercetători, de-a lungul timpului.

Cum se poate opri timpul în loc? Simplu, spun cercetătorii. Oamenii de știință susțin că au găsit o metodă revoluționară de a inversa procesul de îmbătrânire prin oprirea degradarii celulelor.

Cei de la Adevărul spun că cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv (TAU) şi Centrul Medical Shamir din Israel au anunţat că tratamentele cu oxigen hiperbaric în rândul adulţilor sănătoşi poate opri îmbătrânirea celulelor sanguine şi, astfel, poate inversa procesul de îmbătrânire.

Este vorba despre un protocol unic de tratamente cu oxigen într-o cameră hiperbarică, acesta putând inversa două din procesele majore asociate îmbătrânirii şi bolilor: scurtarea telomerilor (regiunile protective aflate la ambele capete ale fiecărui cromozom) şi acumularea de celule bătrâne în organism, anunţă Neuroscience News, citat de hotnews.ro.

„Echipa noastră a fost implicată de mulţi ani în cercetări şi tratamente hiperbarice – tratamente bazate pe protocoale de expunere la oxigen de înaltă presiune în diferite concentraţii în interiorul unei încăperi hiperbarice. În studiul actual am dorit să examinăm impactul HBOT asupra unor adulţi vârstnici sănătoşi şi să descoperim dacă astfel de tratamente pot încetini, opri sau chiar inversa procesul normal de îmbătrânire la nivel celular”, a declarat profesorul Shair Efrati de la Universitatea de Medicină Sackler şi directorul departamentului de medicină hiperbarică de la Centrul Medical Shamir, potrivit adevarul.ro

Omul a incercat, dintotdeauna, sa gaseasca secretul tineretii vesnice
Omul a incercat, dintotdeauna, sa gaseasca secretul tineretii vesnice

Ce rezultate a avut experimentul pe persoane în vârstă de 65 de ani

În cadrul experimentului s-au prezentat 35 de indivizi sănătoşi cu vârsta de peste 64 de ani unor serii de 60 de sesiuni hiperbarice pe parcursul a 90 de zile. Fiecărui participant i-au fost prelevate mostre de sânge înainte de începerea tratamentului, pe parcursul acestuia şi la o perioadă de timp după ce sesiunile s-au terminat.

Rezultatele au fost unele îmbucurătoare. Tratamentul a reuşit inversarea procesului de îmbătrânire în două aspecte majore: telomerii de la capetele cromozomilor au crescut mai lungi cu 20-38% în loc să se scurteze, iar procentul celulelor îmbătrânite a scăzut între 11 şi 37%, în funcţie de tipul celulei.

„Scurtarea telomerilor este considerată în prezent Sfântul Graal al biologiei îmbătrânirii. Cercetătorii din întreaga lume încearcă să dezvolte intervenţii farmacologice şi de mediu care să permită alungirea telomerilor. Protocolul nostru HBOT a reuşit să facă acest lucru, dovedind că de fapt procesul îmbătrânirii poate fi inversat la nivel celular-molecular”, a subliniat Efrati, scriu cei de la adevarul.ro