EXCLUSIV

S-a decis! Fără certificat verde în bisericile din România de Crăciun și Anul Nou EXCLUSIV

Alexandru Catalan 02.12.2021, 15:29
S-a decis! Fără certificat verde în bisericile din România de Crăciun și Anul Nou EXCLUSIV

Biserica Ortodoxă Română, Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România și Biserica Evanghelică din România au fost, prin reprezentanții lor, cele mai decise în a nu permite introducerea utilizării unui certificat verde ca modalitate de acces în bisericile românești.

„Au existat și reprezentanți ai unor culte de la noi care au fost de altă părere, ba chiar unii au susținut în anumite cazuri că statul ar trebui să intervină mai dur în limitarea actualei pandemii, deschizând astfel poarta introducerii unui asemenea certificat.

Reprezentanții statului, în frunte cu actualul premier, dar și cu noul ministru al Sănătății, au avut însă poziții mult mai nuanțate decât unii dintre colegii noștri”, a declarat sub acoperirea anonimatului unul dintre participanții la discuții.

Ce a solicitat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Potrivit aceleiași surse, toți reprezentanții cultelor au fost rugați de către ministrul Alexandru Rafila ca în perioada ceremoniilor sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou să se acorde o atenție sporită persoanelor în vârstă, cele care în mod traditional frecventează cel mai des bisericile.

„Alexandru Rafila ne-a adresat o rugăminte, o cerere din suflet de a încerca, prin metodele pe care le știm și le aplicăm deja, să-i protejăm pe cei mai în vârstă, să atragem constant atenția credinicioșilor să respecte normele de siguranță sanitară, fiindcă săptămânile ce au mai rămas până la finele anului sunt pline de incertitudini și ne-ar putea aduce o serie de surprize neplăcute”, a adăugat aceeași sursă.

Același Rafila ar mai fi cerut și sprijinul cultelor în favoarea ideii de vaccinare, mai ales acolo unde învățătura Bisericii pe această temă permite încurajarea acțiunilor de acest fel.

E necesar sau nu certificatul verde in bisericile din Romania
E necesar sau nu certificatul verde in bisericile din Romania

În Grecia, în biserică doar cu certificat verde sau test negativ

Pe de altă parte, România nu va imita modelul Greciei, cea care a introdus la jumătatea lunii noiembrie noi restricţii, printre care și obligarea credincioşilor de a prezenta un test COVID-19 negativ pentru a putea participa la slujbe în biserici, după creşterea semnificativă a numărului de cazuri de coronavirus în ultimele săptămâni.

În plus, statul elen permite intrarea în biserici și cu teste negative antiCOVID-19, dar nu subvenționează prețul acestor teste. Ca atare, o serie de credincioşi greci au declarat că în aceste condiții vin deja mai puţini oameni ca de obicei la slujba de duminică din cauza cerinţei ca cei nevaccinaţi să plătească pentru teste, un cost care se dovedește prea mare pentru cei cu familii.

În Grecia, spre deosebire de România, potrivit noilor măsuri anunţate pe 18 noiembrie, persoanele nevaccinate nu mai au voie să intre în spaţii interioare, inclusiv în restaurante, cinematografe, muzee şi săli de sport, chiar dacă prezintă un test negativ pentru coronavirus. Singura excepție permisă e în cazul bisericilor.

Urmăriți Impact.ro și pe