Anchetă la Botoșani. Doi preoți, acuzați că i-ar fi dat afară din biserică pe credincioșii vaccinați. Ce reacție a avut Mitropolia

Elena Avramescu 23.11.2021, 17:49
Anchetă la Botoșani. Doi preoți, acuzați că i-ar fi dat afară din biserică pe credincioșii vaccinați. Ce reacție a avut Mitropolia

Autorităţile sanitare din Botoşani urmează să demareze o anchetă în cazul unor preoţi acuzaţi că i-au dat afară din biserică pe credincioșii vaccinați, dar și pe cei care purtau mască. Totodată, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a declarat că este dispusă să colaboreze cu autorităţile sanitare în anchetă, însă a mai spus că din verificările lor nu s-a confirmat, până acum, niciuna dintre acuzaţiile aduse.

Doi preoți, acuzați că i-ar fi dat afară din biserică pe credincioșii vaccinați

Se pare că pe adresa instituţiei au fost transmise mai multe sesizări, însoţite de imagini video, conform cărora doi preoţi din mediul rural au solicitat enoriaşilor vaccinaţi să nu participe deloc la slujbe, iar persoanelor care purtau mască să renunţe la aceasta.

Chiar avem nişte reclamaţii la nivelul DSP legat de faptul că, în două localităţi din judeţul Botoşani, preotul în timpul slujbei a recomandat ieşirea din biserică a persoanelor vaccinate, li s-a atras atenţia să nu poarte mască, chiar li s-a smuls masca de pe faţă. Vom face o anchetă în cursul acestei săptămâni şi vom lua legătura şi cu conducerea bisericii la nivelul judeţului Botoşani. Sunt şi filmaţi, sunt şi poze, a spus directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliţei, potrivit Digi24.

În plus, oficialul DSP a declarat că sesizări asemănătoare au fost transmise chiar şi de unii dintre medicii de familie.

Sunt anumite zone, nu peste tot, pentru că avem şi preoţi care susţin această activitate de vaccinare şi chiar le recomandă enoriaşilor, dar avem şi aceste excepţii şi vom încerca să avem o discuţie în această săptămână cu reprezentanţii bisericii, a mai spus Monica Adscăliţei.

Doi preoti, acuzati ca i-ar fi dat afara din biserica pe credinciosii vaccinati

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a spus că va colabora cu autorităţile sanitare din Botoşani în ancheta cu privire la evacuarea din biserică a credincioşilor vaccinaţi, după cum a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, preotul Constantin Sturzu. Oficialul Mitropoliei a declarat că, din verificările efectuate până acum de reprezentanţii bisericii, aceste informaţii nu au fost confirmate.

Ieri (n.r.- luni), doamna Monica Adăscăliţei, director al DSP Botoşani, a lansat în spaţiul public o serie de acuzaţii la adresa unor preoţi din judeţul Botoşani care ar fi scos din biserici enoriaşi vaccinaţi, cărora le-ar fi atras atenţia să nu poarte mască. Evident, dacă s-ar dovedi că este adevărat acest lucru, ar fi de o gravitate extremă. Am încercat să o contactăm pe doamna director pentru a ne preciza care sunt acei preoţi şi care sunt dovezile care îi incriminează.

Din păcate, nici până la această oră, dumneaei nu a găsit timp pentru a se întâlni la birou cu reprezentanţii Protopopiatului Botoşani şi ai Centrului Eparhial Iaşi. Telefonic, a furnizat, din memorie, câteva nume, dar din verificările noastre nu s-a confirmat, până acum, niciuna dintre acuzaţii. (…) Noi aşteptăm, în continuare, ca doamna director Monica Adăscăliţei să precizeze care sunt acei preoţi menţionaţi în sesizările care ar fi fost primite la DSP Botoşani şi, mai ales, care sunt probele video care îi incriminează.

Întotdeauna am avut toată deschiderea pentru a colabora pentru clarificarea unor aspecte problematice cu instituţiile statului. Dar se împlinesc 24 de ore de când aceste acuzaţii neprobate circulă în spaţiul public şi e firesc să se ridice tot felul de semne de întrebare în mintea oricărui om onest, iubitor de adevăr, a spus și preotul Constantin Sturzu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...