Fiica lui Aleksandr Dughin, decorată de Putin. Daria, lăudată de liderul de la Kremlin

Elena Avramescu, Ioana Bucur 22.08.2022, 23:35
Fiica lui Aleksandr Dughin, decorată de Putin. Daria, lăudată de liderul de la Kremlin

Vestea conform căreia Daria, fiica lui Aleksandr Dughin a fost uciză într-o explozie a șocat pe toată lumea, mai ales că atacul l-ar fi vizat pe apropiatul lui Putin. Până acum nu se știa cu exactitate cine a comis acest atentat, cu toate cu Mosova acuză Ucraina de acest incident. Însă, în urmă cu scurt timp, s-a aflat că atentatul a fost revendicat de o grupare de gherilă din Rusia.

Misterul din jurul morții Dariei Dughina a fost elucidat

Update, 22 august, ora 23:35. Fiica lui Aleksandr Dughin a fost decorată post-mortem de Vladimir Putin. Președintele Rusiei a semnat un decret prin care i se acordă Ordinul Prieteniei post-mortem jurnalistei și activistei publice ruse Daria Dughina, pentru curaj și devotament, a anunțat luni serviciul de presă al Kremlinului, citat de Agenția de presă TASS.

„Acordarea Ordinului Prieteniei Dariei Alexandrovna Dughina, corespondent al societății pe acțiuni private Tsragrad Media, Moscova (postum), pentru curajul și devotamentul demonstrate în timpul îndeplinirii îndatoririlor sale profesionale”, se precizează în documentul semnat de Vladimir Putin.

Știre inițială:

Ilya Ponomarev, un fost deputat rus, este de părere că partizanii ruși sunt responsabili pentru atentatul cu bombă asupra mașinii în care se afla fiica lui Alexandr Dughin. Mai precis, aceste este de părere că explozia de sâmbătă a fost cauzată de Armata Națională Republicană, un grup ce lucrează în interiorul Rusiei pentru a răsturna regimul lui Putin.

„Aceasta acțiune, ca și multe alte acțiuni partizane desfășurate pe teritoriul Rusiei în ultimele luni, a fost realizată de Armata Națională Republicană. Un eveniment important a avut loc aseară lângă Moscova. Acest atac deschide o nouă pagină a rezistenței ruse la putinism. Nouă, dar nu și ultima”, a declarat fostul deputat la un canal TV de opoziție.

Mai mult, Ilya Ponomarev crede că partizanii din Rusia sunt pregătiți să conducă alte atacuri similare împotriva unor ținte importante legate de Kremlin, cum ar fi oficiali, oligarhi sau chiar membri ai agențiilor de securitate ale Rusiei.

„Îl declarăm pe Vladimir Putin un uzurpator și criminal de război”, găsim notat într-un manifest publicat de mai multe site-uri.

Armata Națională Republicană este o grupare necunoscută formată din simpli cetățeni, politicieni și militari ruși și care luptă în Rusia împotriva regimului condus de Vladimir Putin. Pentru Kremlin, un atentat la porțile Moscovei nu e o veste deloc bună.

„Pentru aparatul de propagandă, acesta a fost un act de intimidare. În general, pentru loialiști, pentru votanții loiali (lui Putin), este un act simbolic ce demonstrează că ostilitățile au ajuns și pe teritoriul Rusiei, ceea ce înseamnă că nu mai e doar un război abstract pe care îl vezi la TV. Se întâmplă deja în Rusia. Nu doar Crimeea e bombardată, dar au loc atacuri teroriste chiar în regiunea Moscovei”, a spus și Abbas Gallyamov, analist politic.

S-a aflat cine a ucis-o pe Daria, fiica lui Alexandr Dughin
S-a aflat cine a ucis-o pe Daria Dughina

Kievul susține că n-a fost implicat în atentat

Cu toate acestea, Moscova acuză Ucraina și SUA pentru atac, însă Kievul neagă că ar avea vreo implicare și chiar avertizează faptul că rușii  pregătesc o operațiune de amploare, chiar înaintea Zilei Independenței ucrainene, săbătorită pe 24 august, când se împlinesc 6 luni de la invadarea Ucrainei.

În pofida afirmațiilor de mai sus, autoritățile de la Moscova continuă ancheta în cazul morții Dariei Dughina. Se pare că fiica consilierului președintelui Federației Ruse se întorcea de la un festival cultural, unde participase alături de tatăl ei iar mașina care a explodat îi aparținea ei. În plus, autoturismul a fost lăsat într-o parcare unde camerele de supraveghere nu mai funcționau de 2 săptămâni, iar explozibilul a fost așezat chiar sub scaunul șoferului.

„Anchetatorii și specialiștii criminaliști ai Comitetului rus de investigații pentru regiunea Moscovei împreună cu colegii lor experții în subtanțe explozibile continuă să analizeze locul crimei”, a declarat Olga Varadiy, Comitetul rus de investigații pentru regiunea Moscova.

Mai mulți analiști susțin că adevărata țintă a atentatului ar fi fost tatăl femeii, filozoful Aleksandr Dughin, considerat de mulți ideologul lui Putin și unul dintre principalii susținători ai invaziei din Ucraina. În 2014, Dughin propunea chiar o invazie rusească a Europei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...