S-a aflat ce se va întâmpla după moartea reginei Elisabeta a II-a. Britanicii, dezgustați de „scurgerea de informații”

Ioana Bucur 03.09.2021, 23:51
S-a aflat ce se va întâmpla după moartea reginei Elisabeta a II-a. Britanicii, dezgustați de „scurgerea de informații”

Britanicii sunt dezgustați de informațiile delicate scurse în presa de peste ocean. Publicația americană Politico a publicat documentele planului secret ce va fi pus în aplicare imediat după moartea reginei Elisabeta a II-a. Ce prevede „Operaţiunea London Bridge”.

„Operațiunea London Bridge” – protocolul pe care Palatul Buckingham îl va declanșa după moartea reginei Elisabeta a II-a

Moartea reginei Elisabeta a II-a este „pregătită” încă din anii ’60, însă detalii din protocol nu au fost dezvăluite pe larg niciodată. Documentele au apărut recent pe site-ul american Politico, scurgerea de informații fiind catalogată de presa din Marea Britanie un gest de prost gust.

„Operațiunea London Bridge” prevede măsurile ce vor fi luate începând cu anunțul decesului suveranei și acoperă primele zece zile ce vor urma.

Astfel, primii care vor fi anunțați, după tragicul eveniment, vor fi premierul, secretarul de cabinet şi principalii reprezentanţi politici, prin telefon. Publicul va fi informat printr-un mesaj „oficial” care va fi transmis de Buckingham. Un e-mail va fi de asemenea adresat diferitelor ministere. La zece minute de la primirea mailurilor, drapelele de la Whitehall – sediul guvernului britanic – vor fi coborâte la jumătate. Toate reuniunile Parlamentului vor fi amânate.

Pentru fiecare dintre aceste anunţuri, formulările folosite sunt deja prevăzute şi trebuie respectate.

Un mesaj scurt de informare va fi postat și în deschiderea site-ul oficial al familiei regale, pe fundal negru. Site-ul guvernului şi toate conturile de socializare vor arbora un banner negru. Publicarea de conţinuturi care nu sunt urgente va fi anulată.

S-a aflat ce se va întâmpla după moartea reginei Elisabeta a II-a

Când va urca prințul Charles pe tronul Marii Britanii

Membrii familiei regale vor anunța programul funeraliilor ce vor avea loc zece zile mai târziu. Primul discurs oficial va fi ținut de premier.

Ministrul Apărării va organiza un salut al armatei, un minut de reculegere la nivel naţional va fi anunţat şi prim-ministrul va vorbi cu prinţul Charles, devenit rege. La ora 18.00, acesta din urmă se va adresa ţării la televizor. O slujbă în cinstea reginei va avea loc la catedrala londoneză St. Paul. Potrivit documentelor obținute de jurnaliștii de la Politico, acest eveniment va părea „spontan”.

Prințul Charles va fi proclamat rege a doua zi. Un consiliu se va reuni la ora 10.00 la Palatul St. James pentru a-l numi pe noul suveran, în prezenţa prim-ministrului şi a responsabililor politici. Prima întâlnire a lui Charles în calitate de rege cu premierul şi cabinetul său va avea loc la orele 15.30.

Sicriul cu trupul neînsuflețin al reginei va fi dus la Buckingham Palace în cea de-a treia zi. Traseele au fost deja stabilite, existând mai multe variante, în funcție de locul în care suveranul va fi când va muri.

În zilele patru și cinci și șase, Charles, noul rege, va face un tur în Regatul Unit în timpul căruia se va întâlni cu diferiţi reprezentanţi oficiali care îi vor prezenta condoleanţe şi va asista la mai multe slujbe.

Sicriul va fi expus la Palatul Westminster între a şaptea şi a zecea zi, la Westminster Hall, şi publicul va putea veni să-i aducă omagii 23 de ore din 24.

În cea de-a 11-a zi, vor avea loc funeraliile la abaţia Westminster. Două minute de reculegere sunt prevăzute în ţară la miezul zilei şi defilări vor avea loc la Londra şi Windsor. Sicriul reginei va fi aşezat în capela King George VI a castelului Windsor, alături de soţul ei.