Ruşii, avertisment clar pentru întreaga omenire. Se va întâmpla ca în 2008, va fi jale

Ioana Bucur 26.09.2021, 23:53
Ruşii, avertisment clar pentru întreaga omenire. Se va întâmpla ca în 2008, va fi jale

Experții ruși au un avertisment dur pentru întreaga omenire. Dacă lucrurile nu se vor schimba, dacă situația nu este „adusă sub control”, în mai puțin de un an și jumătate am putea fi loviți de o criză financiară de amploarea „colapsului” din 2008.

O nouă criză financiară bate la ușă

Țările din aproape întreaga Europa se confruntă cu explozia facturilor la energie. Și în Rusia, marele exportator de combustibili, gaze și petrol, creșterea prețurilor alimentelor, grâului, în special, a intrat în vizorul guvernului.

Banca Centrală a Rusiei a analizat fenomenul și a avertizat că, în mai puțin de un an și jumătate, s-ar putea produce o nouă criză financiară de amploarea celei din 2008, dacă inflaţia globală nu este adusă sub control, scrie Bloomberg.

Creșterea datoriilor din sectorul public şi cel privat în timpul revenirii economice ar putea produce „o deteriorare rapidă şi drastică” a economiei mondiale dacă banca centrală americană va fi nevoită să ridice dobânzile pentru a trage în jos inflaţia.

Analiza rușilor arată că PIB-ul mondial ar putea încetini la doar 1,1% dacă dobânzile mai mari îi vor forţa pe investitori să renunţe la activele riscante. Astfel, cel mai afectate ar fi economiile emergente puternic îndatorate. Nu acesta este scenariul de bază al Băncii Rusiei. Instituţia mizează pe o revenire extinsă, cu presiunile inflaţioniste disipându-se până la sfârşitul acestui an. Însă avertismentul este un semn că banca centrală este din ce în ce mai îngrijorată de accelerarea inflaţiei la nivel mondial.

Într-un interviu pentru CNBC, Mario Monti, fostul premier al Italiei, a afirmat că „stagflaţia“ este cel mai mare pericol pentru revenirea econo­mică a Europei. Stagflaţie înseamnă preţuri în creştere şi economie în stagnare. Acesta a adăugat că inflația ar fi alimentată de programele de stimulare monetară ale băncilor centrale şi de cele de stimulare a consumului din partea guvernelor.

„Rusia se foloseşte de gaze ca de o armă geopolitică”

Directorul general al grupului energetic ucrainean Naftogaz, Iuri Vitrenko, a acuzat grupul rus Gazprom că se foloseşte de gazele naturale ca de o armă geopolitică, el cerând Statelor Unite şi Germaniei să ia măsuri împotriva Moscovei în timp ce aceasta aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare pentru controversatul proiect Nord Stream 2, relatează CNBC.

Acuzațiile au fost făcute după intervenția Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), care a cerut Rusiei să trimită o cantitate mai mare de gaze Europei pentru a atenua deficitul de ofertă tot mai mare.

Vitrenko a susținut că Gazprom reţine în mod deliberat livrările către Europa, blocând accesul la sistemul de livrare a gazelor din Ucraina al altor companii ruseşti şi blocând exporturile din Asia Centrală care pot ajunge în Ucraina via Rusia.

„Acesta este un semn foarte clar că în acest moment se folosesc de gaze ca de o armă geopolitică. Vedem deja că Gazprom foloseşte gazele ca armă geopolitică. (…)

Se întâmplă în acest moment … Preţuri record care afectează într-adevăr economia Ucrainei [şi] nu doar Ucraina, practic întreaga regiune. Dacă nu este un război economic, ce este asta?”, a spus Vitrenko.

Urmăriți Impact.ro și pe