Decizie CEDO. Rusia, vinovată pentru asasinarea fostului spion Alexander Litvinenko

Ioana Bucur, Adrian Dumitru 21.09.2021, 19:52
Decizie CEDO. Rusia, vinovată pentru asasinarea fostului spion Alexander Litvinenko

15 ani mai târziu, o decizie CEDO stabilește că Rusia este vinovată pentru asasinarea fostului spion Alexander Litvinenko, otrăvit cu poloniu 210, în 2006. Autoritățile de la Kremlin, reacție vehementă după anunțul Curții Europene a Drepturilor Omului.

CEDO a decis: Rusia este vinovată pentru asasinarea fostului spion

Aleksander Litvinenko a fost un membru important în cadrul Serviciului Federal de Securitate, conducând Direcția a 7-a, cea care coordona lupta împotriva grupărilor de crimă organizată.

Un opozant vehement al lui Vladimir Putin, acesta a organizat o conferință de presă în care a dezvăluit public toate informațiile pe care le descoperise cu privire la activitățile FSB.

În cele din urmă, Litvinenko a fugit din Rusia, stabilindu-se în Marea Britanie, unde a locuit timp de șase ani înainte de a fi ucis, în 2006. Fostului spion i s-a spus poloniu 210, un izotop radioactiv rar și extrem de toxic, într-un pahar cu ceai verde pe care l-a băut.

În 2016, Marea Britanie a publicat concluziile unei anchete publice în care se dezvăluia că uciderea lui Aleksander Litvinenko fusese aprobată, cel mai probabil, de Vladimir Putin. Conform anchetei britanicilor, fostul membru KGB Andrei Lugovoi și un alt rus, Dmitri Kovtun, l-au otrăvit pe Litvinenko punându-i substanța radioactivă în ceai.

Decizia CEDO concluzionează că „există o prezumţie puternică” a faptului că autorii otrăvirii, desemnaţi de către o anchetă britanică, „au acţionat în calitate de agenţi ai statului rus”.

„Rusia este responsabilă de asasinarea lui Livinenko în Regatul Unit”, a anunțat Curtea Europeană a Drepturilor Omului și se face vinovată de încălcarea articolului 2 al Convenţiei europene a drepturilor omului, care garantează dreptul la viaţă, şi articolului 38, care obligă statele să furnizeze CEDO toate piesele necesare în vederea examinării unui dosar.

Decizie CEDO. Rusia, vinovată pentru asasinarea fostului spion Alexander Litvinenko
Alexander Litvinenko

Astfel, țara condusă de Vladimir Putin a fost condamnată la plata unor despăgubiri morale văduvei lui Litvinenko în valoare de 10.000 de euro, o sumă destul de mare din perspectiva jurisprudenţei CEDO.

Rusia neagă orice implicare și refuză să recunoască decizia CEDO

Rusia a anunţat că nu recunoaşte hotărârea ”nefondată” a CEDO.

„CEDO nu are nici autoritatea, nici capacitatea tehnologică pentru a obține informații despre acest caz. Încă nu avem rezultate ale acestei investigații, iar aceste susțineri sunt cel puțin neîntemeiate. (…)

Până în prezent, ancheta nu a adus niciun rezultat, deci lansarea unor astfel de acuzaţii este cel puţin nefondată. Noi nu suntem pregătiţi să recunoaştem o asemenea decizie”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...