Rusia se pregătește pentru un scenariu nuclear. Vladimir Putin a luat parte la antrenamentul forțelor armate în cazul unui atac inamic

Anca Manolica 26.10.2022, 21:29
Rusia se pregătește pentru un scenariu nuclear. Vladimir Putin a luat parte la antrenamentul forțelor armate în cazul unui atac inamic

Rusia se pregătește pentru un scenariu nuclear. Președintele rus Vladimir Putin a supervizat miercuri, 26 octombrie, antrenamentul forțelor de descurajare strategică ale Moscovei, trupele responsabile de a răspunde inclusiv în cazul unui război nuclear, a anunțat Kremlinul.

Vladimir Putin a supravegheat un exercițiu al forțelor nucleare strategice ruse

Rusia a testat „o ripostă nucleară masivă” la un atac inamic iar liderul de la Kremlin a supravegheat totul. Dar nu a fost prezent fizic, ci a asistat la exercițiile armatei prin videoconferință, dintr-o cameră de control. Acest exercițiu era planificat de ceva timp iar Statele Unite au fost informate în prealabil.

„Sub conducerea comandantului suprem al forțelor armate, Vladimir Putin, forțele de descurajare strategică terestre, maritime și aeriene au efectuat un antrenament, fiind lansate rachete balistice şi de croazieră”, a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Şoigu i-a raportat direct lui Putin, căruia i s-a adresat cu „tovarășe Comandant Suprem”, notează presa internațională. Lansarea contraloviturii a durat doar câteva minute.

„Tovarășe Comandant Suprem, în conformitate cu planul de pregătire al Forțelor Armate din Federația Rusă (…) se desfășoară, sub conducerea dumneavoastră, antrenamentul în timpul căruia forțele strategice vor lansa o lovitură nucleară masivă, ca răspuns la o lovitură nucleară a inamicului”, a spus ministrul rus.

Vladimir Putin a supravegheat un exercițiu al forțelor nucleare strategice ruse / foto: The Moscow Time
Vladimir Putin a supravegheat un exercițiu al forțelor nucleare strategice ruse / foto: The Moscow Time

Forțele „strategice” rusești sunt menite să răspundă la amenințările nucleare

Exercițiile armatei ruse au inclus lansarea de rachete de test din peninsula Kamchatka, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, și din apele Mării Barents, în Arctica. De asemenea, acestea au implicat avioane Tu-95 cu rază lungă de acțiune, se mai arată în comunicat.

Ele sunt echipate cu rachete balistice intercontinentale, precum și cu bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune, submarine, nave de suprafață și aviație navală.

„Sarcinile prevăzute în timpul antrenamentelor forțelor strategice de descurajare au fost îndeplinite în totalitate, toate rachetele și-au atins țintele”, a precizat Kremlinul.

Exercițiile au loc pe fondul continuării ofensivei Rusiei în Ucraina și după ce Moscova a amenințat în mod repetat că va folosi arme nucleare.

De asemenea, la începutul acestei săptămâni, Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a afirmat că Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară (o combinație de explozibil și material radioactiv) pe propriul teritoriu ca o modalitate de a discredita Rusia. El nu a venit cu nicio dovadă, iar afirmația sa a fost negată imediat de Ucraina, Marea Britanie, America și NATO, printre altele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...