Șeful mercenarilor din grupul Wagner, o posibilă amenințare pentru Putin. L-a acuzat de proasta gestionare a războiului din Ucraina

Elena Avramescu 25.10.2022, 14:27
Șeful mercenarilor din grupul Wagner, o posibilă amenințare pentru Putin. L-a acuzat de proasta gestionare a războiului din Ucraina

Oligarhul rus Evgheni Prigojin este șeful grupului de mercenari Wagner, numit de presă „bucătarul lui Putin”. Din păcate pentru Vladimir Putin, se pare că acesta câștigă tot mai multă putere și popularitate și chiar vrea să creeze o structură militară paralelă cu forțele armate ruse, fiind o posibilă amenințare la adresa guvernării președintelui rus.

Oligarhul rus Evgheni Prigojin vrea o structură militară paralelă cu forțele armate ruse

Chiar la începutul lunii octombrie, au circulat zvonuri conform cărora Vladimir Putin a fost confruntat de Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, cu privire la modul în care armata sa a gestionat războiul din Ucraina. Mai mult, se pare că Prigozhin l-ar fi provocat personal pe președintele rus cu privire la acuzațiile sale legate de proasta gestionare a efortului de război.

Acest lucru este îngrijorător pentru putin deoarece Prigozhin s-a numărat printre cei mai proeminenți critici ai Ministerului rus al Apărării, mai ales că a cerut o escaladare a conflictului din partea Moscovei. Este considerat o figură emblematică în lupta pentru putere care se dezvoltă în jurul Kremlinului, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina s-a confruntat cu o succesiune de eșecuri umilitoare.

Momentan nu se știe dacă Prigozhin vrea să își sporească influența asupra armatei ruse sau dacă are ambiții politice mult mai importante.

Seful mercenarilor din grupul Wagner, o posibila amenintare pentru Putin
Grupul Wagner

„El a crescut cu adevărat în toate aceste ultime luni. Războiul i-a dat posibilitatea de a avea acces la Putin mai mult ca niciodată”, a declarat Marlene Laruelle, director al Institutului pentru Studii Europene, Ruse și Eurasiatice de la Universitatea George Washington.

„Oameni precum Prigozhin văd acum o șansă de a apuca inelul de alamă. Acest lucru arată cu adevărat că sistemul este sub presiune, atunci când oamenii încep să se împingă în față în acest fel”, a spus și Fiona Hill, un fost înalt oficial al Casei Albe care se ocupă de afacerile rusești și eurasiatice.

În plus, se pare că blogerii militari ruși sunt de părere că Prigojin a fost cel care a sponsorizat formarea în structura grupului Wagner a unui batalion de voluntari recrutați de către fostul ofițer al Serviciului Federal de Securitate Igor Ghirkin. Nu mai este un secret faptul că Ghirkin este un critic aprig al comandamentului rus, precum și o figură proeminentă în rândul ultranaționaliștilor ruși implicați în anexarea Crimeei și în confiscarea ilegală de către Rusia a teritoriului ucrainean din Donbas în 2014.

Mai mult, structura Forțelor Armate ale Rusiei l-ar împiedicat vreme de mult timp pe Ghirkin să își formeze propriul batalion de voluntari, iar acest lucru a fost posibil din cauza lipsei de provizii, în timp ce Prigojin și-a permis luxul de a conduce forțele grupului Wagner fără supravegherea directă a Ministerului rus al Apărării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...