Rusia pregătește naționalizarea activelor deținute de unele companii. Pe listă se află și Volkswagen, Toyota, Ford și Hyundai

Bogdan Bârliga 10.03.2022, 13:09
Rusia pregătește naționalizarea activelor deținute de unele companii. Pe listă se află și Volkswagen, Toyota, Ford și Hyundai

Rusia are deja o listă cu companiile străine ale căror active vor fi naționalizate după ce acestea au anunțat că se retrag sau își suspendă activitățile.

Până la acest moment pe această listă s-ar afla aproximativ 59 de companii și printre acestea se află inclusiv active deținute de marii producători auto.

Război economic

Pe lângă invazia Ucraniei rușii pregătesc naționalizarea activelor deținute de companiile prezente pe piața din Rusia și care au anunțat că se retrag.

Un membru de rang înalt al partidului de guvernământ al Rusiei a propus naționalizarea fabricilor deținute de străini care închid operațiunile în țară, se arată într-un material europe.autonews.com.

Producătorii de automobile, printre care Volkswagen, Toyota, Ford și Hyundai, au anunțat închiderea temporară a fabricilor din Rusia după invazia acesteia în Ucraina și pe măsură ce lanțurile lor de aprovizionare sunt întrerupte.

Amenințări la adresa companiilor

Într-o declarație publicată pe site-ul Rusia Unită, secretarul consiliului general al partidului de guvernământ, Andrei Turchak, a declarat că închiderea operațiunilor este un „război” împotriva cetățenilor Rusiei.

„Rusia Unită propune naționalizarea fabricilor de producție ale companiilor care își anunță ieșirea și închiderea producției în Rusia în timpul operațiunii speciale din Ucraina”, a spus Turchak.

„Este o măsură extremă, dar nu vom tolera să fim înjunghiați în spate și ne vom proteja oamenii. Acesta este un adevărat război, nu împotriva Rusiei în ansamblu, ci împotriva cetățenilor noștri”, a mai precizat oficialul rus.

Volkswagen a investit 2 miliarde de euro în Rusia

Grupul Volkswagen a anunţat săptămâna trecută că a decis să oprească producţia de autovehicule la cele două fabrici pe care le deține în Rusia.

Compania germană a mai anunțat că a hotărât să oprească și exporturile de mașini spre Federația Rusă până la noi ordine.

Grupul VW întrerupe producţia la fabricile din Kaluga, la sud-vest de Moscova, şi Nizhny Novgorod, la est de Moscova, ale partenerului său GAZ.

Volkswagen a început producția la Kaluga în noiembrie 2007 și în această uzină sunt produse modelele Tiguan, Polo şi Skoda Rapid.

La finele anului 2012, grupul a început să producă, pe bază de contract, la fabrica din Nizhny Novgorod a partenerului său GAZ.

Ce producători auto au fabrici în Rusia

Volkswagen, Stellantis, Renault, Mercedes-Benz, Toyota, Nissan și Hyundai dețin uzine pentru producția autoturismelor în Rusia, iar BMW produce mașini prin intermediul companiei Avtotor.

Toate aceste companii au anunțat că au suspendat activitatea în fabrici după atacul Rusiei asupra Ucrainei și au oprit exporturile de autoturisme spre Federația Rusă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...