Volkswagen a oprit producţia de autovehicule la cele două fabrici din Rusia. Grupul german suspendă și exporturile

Bogdan Bârliga 03.03.2022, 16:32
Volkswagen a oprit producţia de autovehicule la cele două fabrici din Rusia. Grupul german suspendă și exporturile

Grupul Volkswagen a anunţat că a decis să oprească producţia de autovehicule la cele două fabrici pe care le deține în Rusia.

Compania germană a mai anunțat că a hotărât să oprească și exporturile de mașini spre Federația Rusă până la noi ordine.

Fabricile VW din Rusia au fost oprite

Volkswagen a anunţat joi că „din cauza invaziei Rusiei, conducerea companiei a decis întreruperea producţiei de autovehicule în Rusia până la o nouă informare”.

Exporturile celui mai mare producător auto din Europa către Federaţia Rusă se opresc, de asemenea, cu efect imediat.

„Pe fondul atacului rusesc asupra Ucrainei și al consecințelor rezultate, Consiliul de administrație al grupului Volkswagen AG a decis să oprească producția de vehicule în Rusia până la noi ordine. Această decizie se aplică site-urilor de producție rusești din Kaluga și Nijni Novgorod. Exporturile de vehicule către Rusia vor fi, de asemenea, oprite cu efect imediat” se arată într-un comunicat.

Grupul VW întrerupe producţia la fabricile din Kaluga, la sud-vest de Moscova, şi Nizhny Novgorod, la est de Moscova, ale partenerului său GAZ.

Volkswagen a început producția la Kaluga în noiembrie 2007 și în această uzină sunt produse modelele Tiguan, Polo şi Skoda Rapid.

La finele anului 2012, grupul a început să producă, pe bază de contract, la fabrica din Nizhny Novgorod a partenerului său GAZ.

Renault este constructorul auto european cu cea mai mare expunere pe Rusia

Renault este constructorul auto european cu cea mai mare expunere pe Rusia și deja apar probleme serioase pentru grupul francez.

La Bursa din Paris acțiunile Renault se tranzacţionează în prezent la cel mai scăzut nivel de după luna noiembrie 2020.

Acțiunile Renault au scăzut cu 7,4%, până la 26,43 euro, astfel ca valoarea de piaţă a Renault a coborât sub pragul de opt miliarde de euro pentru prima dată în ultimii 16 ani.

Renault deţine pachetul majoritar de acţiuni la Avtovaz, cel mai mare producător de automobile din Rusia și această piață este a doua cea mai importantă piaţă pentru Renault.

Constructorul auto francez generează anual venituri de aproximativ cinci miliarde de euro din Rusia, adică aproximativ 12% din cifra de afaceri a a grupului.

Ce producători auto au fabrici în Rusia

Grupurile Volkswagen, Stellantis, Renault și Mercedes-Benz dețin uzine pentru producția autoturismelor în Rusia, iar BMW produce mașini prin intermediul companiei Avtotor.

Renault a investit masiv în Rusia “și deţine o participaţie de 50% la compania holding care controlează Avtovaz, în timp ce Nissan deţine un pachet de 17,13% din această companie, iar corporaţia rusă de stat “Rostec” are un pachet de 32,87%. Grupul francez deține marca Lada și vinde în Rusia și gama Dacia Logan sub brandul rusesc.

Mercedes-Benz și-a deschis prima uzină din Rusia în apropiere de Moscova și la demararea producției a participat chiar și Vladimir Putin. La acestă uzină lucrează peste 1.000 de angajaţi şi sunt produse anual aproximativ 20.000 de maşini din Clasa E şi GLE.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...