Rusia, o nouă ameninţare nucleară. Condiţiile în care Putin ar putea folosi armele atomice

Ana Anitoiu 27.03.2022, 10:31
Rusia, o nouă ameninţare nucleară. Condiţiile în care Putin ar putea folosi armele atomice

Rusia a făcut o nouă ameninţare nucleară. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, actual șef adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a explicat care sunt condițiile în care Vladimir Putin ar putea folosi armele atomice, în contextul războiului ce continuă de mai bine de o lună în Ucraina.

Ministrul rus al Apărării, despre armele atomice

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că menținerea în alertă a arsenalului rusesc reprezintă o prioritate pentru Moscova. Acesta este primul anunț pe care l-a făcut oficialul rus, după ce, timp de două săptămâni, a lipsit din spațiul public.

„Continuăm să furnizăm arme și echipamente înainte de termen, folosind mijloace de credit. Prioritățile sunt armele precise cu rază lungă de acțiune, echipament pentru aviație și menținerea pregătirii de luptă pentru armele nucleare strategice”, a declarat Serghei Șoigu.

De asemenea, ministrul rus al Apărării a transmis că elaborează planuri de urgență pentru un război electronic. Serghei Șoigu a numit ofensiva militară din Ucraina tot „operațiune specială”, la fel ca Vladimir Putin.

„În lumina operațiunii militare speciale, în acest an este important să menținem rata de livrare a armamentului avansat, inclusiv sisteme robotice și mijloace de obținere a informațiilor și război electronic”, a spus Șoigu.

Rusia, o noua amenintare nucleara
Vladimir Putin

Care sunt condiţiile în care Vladimir Putin ar putea folosi armele atomice

La rândul lui, Dmitri Medvedev, a clarificat care sunt condițiile în care liderul rus Vladimir Putin ar putea folosi armele atomice, în contextul războiului pe care l-a declanșat în Ucraina la data de 24 februarie.

Mai exact, Dmitri Medvedev a spus, într-un interviu pentru RIA Novosti, citat de publicația ucraineană Obozrevatel, că Moscova are dreptul de a folosi arme nucleare în următoarele situații: dacă Rusia ar fi lovită de un atac cu rachete cu arme nucleare sau dacă ar exista o utilizare diferită a acestui tip de arme împotriva țării sau a aliaților săi.

Alte condiții în care Vladimir Putin ar putea folosi armele atomice ar fi: dacă ar exista o invadare a infrastructurii critice, în urma căreia activitatea forțelor rusești de descurajare nucleară ar fi paralizată; și dacă ar avea loc un act de agresiune împotriva Rusiei sau a aliaților săi, în urma căruia ar fi amenințată existența țării, chiar și fără utilizarea armelor nucleare.

Dmitri Medvedev a explicat că potrivit doctrinei nucleare a Rusiei nu este nevoie ca inamicul să lovească primul pentru a putea fi folosite armele atomice. Fostul președinte rus a precizat că Moscova poate da un atac nuclear împotriva unui inamic care a folosit numai arme convenționale.

Actualul șef adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse a mai spus, într-un interviu pentru agenția de stat Sputnik News, că această criză din Ucraina este mai gravă pentru Rusia decât a fost Războiul Rece. Dmitri Medvedev a precizat că atunci Moscova nu s-a confruntat cu sancțiuni cu consecințe asupra agriculturii, industriei și cetățenilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...