Dmitri Medvedev: „Sancțiunile nu vor afecta Moscova”. Pe cine acuză de trădare

Cătălina Burghelea 25.03.2022, 09:21
Dmitri Medvedev: „Sancțiunile nu vor afecta Moscova”. Pe cine acuză de trădare

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și acum șef adjunct al Consiliului de Securitate al țării, a precizat, vineri, 25 martie, că ar fi o „prostie” să credem că sancțiunile occidentale împotriva companiilor rusești ar putea avea vreun efect asupra guvernului de la Moscova. Măsurile nu vor face decât să consolideze societatea rusă, nu să producă nemulţumire publică faţă de autorităţi, a explicat apropiatul lui Vladimir Putin, într-un interviu pentru agenţia rusă de presă RIA.

Dmitri Medvedev critică sancțiunile Occidentului

Se știe că Occidentul a impus Rusiei o serie de sancțiuni. Unele vizează, în mod specific, oligarhii apropiați de președintele Vladimir Putin. Cu toate acestea, ar fi prostesc să se creadă că pedepsele occidentale ar putea avea vreun afect asupra guvernului de la Moscova, este de părere Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei şi actual şef adjunct al Consiliului de Securitate al țării.

Sancțiunile marilor puteri ale lumii nu intimidează Rusia. La o lună de la declanşarea războiului, Kremlinul a transmis că va continua să atace până când îşi va îndeplini obiectivele de „demilitarizare” şi „denazificare” a Ucrainei. Potrivit politicianului rus, „aceste obiective se referă la viitorul Ucrainei, la statutul Ucrainei ca stat neutru. Un stat care nu este militarizat. Și un stat care este vecinul nostru normal”.

„Este o prostie să crezi că sancțiunile occidentale împotriva companiilor rusești ar putea avea vreun efect asupra guvernului de la Moscova”, a punctat Dmitri Medvedev.

„Haideţi să ne întrebăm: poate avea vreunul dintre aceşti mari oameni de afaceri cea mai mică influenţă asupra poziţiei conducerii ţării?”, a punctat Medvedev. „Vă spun deschis că nu, în niciun caz”, a adăugat fostul președinte rus.

Pe cine acuză fostul președinte al Rusiei de trădare

Ca o completare, Medvedev a mai spus că sondajele de opinie arată că trei sferturi dintre ruşi sprijină decizia Moscovei de a desfăşura o operaţiune militară în Ucraina, iar un procent şi mai mare îl susţine pe preşedintele Vladimir Putin. În schimb, şeful adjunct al Consiliului de Securitate al țării i-a criticat pe ruşii din străinătate care s-au exprimat împotriva conflictului actual.

„Se poate să nu fii mulţumit de unele dintre deciziile autorităţilor, să critici autorităţile. Este normal”, a afirmat Dmitri Medvedev. „Dar nu poţi lua poziţie împotriva statului într-o situaţie atât de dificilă, pentru că asta este trădare”, a adăugat fostul preşedinte al Rusiei.

Medvedev ameninta direct Europa, dupa Lavrov
Dmitri Medvedev si Vladimir Putin

Invazia Ucrainei devastează Rusia

Însă, analiștii cred că sancțiunile aplicate miliardarilor ruși ar putea funcționa, deoarece aceștia ar putea, la rândul lor, să-l preseze pe Putin să-și schimbe strategia. Profesorul sociolog Brooke Harrington, care a cercetat bogăția offshore a oligarhilor, a spus că „cei mai bogați ruși sunt mult mai bine plasați decât cetățeanul obișnuit pentru a-i comunica lui Putin că propria invazie îi devastează țară”.

„Stilurile de viață fastuoase pe care le au oligarhii și familiile lor înseamnă că sunt extrem de vulnerabili la presiunea externă”, a adăugat Harrington.

Stanislav Markus, care a studiat oligarhii Rusiei, a declarat că „din ce în ce mai mult sunt puși la perete”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...