Rusia încarcă rachete de croazieră în submarinele din Marea Neagră în urma amenințărilor SUA

Elena Avramescu 27.05.2022, 08:24
Rusia încarcă rachete de croazieră în submarinele din Marea Neagră în urma amenințărilor SUA

Mișcarea strategică în Marea Neagră continuă, Rusia încărcând rachete de croazieră pe mai multe submarine din flota sa din Marea Neagră. Acest lucru vine la doar câteva zile după un raport care spunea că SUA se pregătește să vizeze flota rusă pentru a elibera căi pentru ca Ucraina să exporte cereale.

Noi rachete de croazieră încărcate în submarinele rusești din Marea Neagră

Două submarine rusești au acostat deja la danele din Golful de Sud al Sevastopolului pentru a încărca rachetele Kalibr. Patru dintre aceste tipuri de rachete „Calibru” vor fi încărcate pe două dintre cele șase submarine Varshavyanka, care sunt concepute pentru a trage astfel de rachete care au lovituri atât pe uscat, cât și pe mare.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în 2017 că aceste rachete au capacitatea de a lovi o țintă de la 1.400 de kilometri de navele subacvatice. Marți, un ministru ucrainean al apărării a declarat că flota Rusiei de la Marea Neagră intenționează să folosească rachetele submarine pentru lovituri pe teritoriul Ucrainei.

„Acum, compoziția navei este folosită pentru a lovi cu rachete de croazieră, aceasta este o sarcină clară de luptă, două fregate, patru nave de rachete mici, două submarine, în permanență în serviciu de luptă și lovin în mod constant teritoriul nostru folosind rachete de croazieră Caliber”, a spus Vadym Skibitsky, potrivit newsweek.com.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Rusia a împiedicat exportul de cereale ucrainene din Marea Neagră și în Marea Mediterană, unde poate avea apoi o acoperire globală. Acest lucru a provocat deja temeri cu privire la o penurie globală de alimente care ar putea duce la creșterea costurilor în unele țări și la foamete în altele.

Vinerea trecută, consilierul Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei Anton Gerashchenko a declarat că SUA se pregătesc să distrugă flota rusă de la Marea Neagră.

„Lucrarea eficientă a ucrainenilor pe navele de război a convins SUA să pregătească un plan de deblocare a porturilor și discută despre livrările de arme puternice antinavă Harpoon și Naval Strike Missile cu o rază de acțiune de 250-300 km”, a scris Gerașcenko pe Twitter.

Noi rachete de croaziera incarcate in submarinele rusesti

Sevastopol este cel mai mare oraș din peninsula Crimeea, care a fost ocupat de Rusia din 2014. Este, de asemenea, unul dintre porturile majore din Marea Neagră, și unde se spune că sunt încărcate rachetele de croazieră, împreună cu orașul-port Odesa din sudul Ucrainei, care este unul dintre cele mai nordice porturi ale Mării Negre.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, dar nu a reușit să cucerească capitala Kiev, fiind respinsă de luptătorii ucraineni. Luptătorii ucraineni au demonstrat, de asemenea, o apărare fermă în orașe din nord, precum Harkov, unde au împins trupele ruse înapoi spre granița din apropiere.

Rusia, în ciuda multor pierderi în războiul care intră în a 14-a săptămână, și-a mutat atenția asupra estului și sudului Ucrainei. Aceasta include o prezență puternică în Marea Neagră.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat săptămâna trecută pentru Newsweek că armata americană s-a schimbat odată cu evoluția în schimbare din Marea Neagră, la fel și livrarea de către SUA atât a securității, cât și a asistenței.

„Pe măsură ce conflictul se schimbă, la fel se schimbă și asistența noastră militară pentru a furniza capabilitățile critice de care Ucraina are nevoie pentru lupta de astăzi, în timp ce forțele Rusiei se angajează într-o ofensivă reînnoită în estul Ucrainei. Suntem cel mai important furnizor mondial de asistență de securitate pentru Ucraina în momentul în care are nevoie și încurajăm aliații și partenerii din întreaga lume să facă același lucru”, a spus purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, un alt ministru ucrainean al apărării a spus că flota rusă a fost blocată și încărcată dacă exista o amenințare externă la adresa misiunii sale.

„Două nave cu o salvă totală de până la 16 rachete „3M-54 Kalibr” sunt gata de utilizare în Marea Neagră”, a declarat Oleksandr Motuzianyk, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina.

Rapoartele estimează că aproape 20 de nave rusești blochează navele ucrainene să efectueze călătorii la export.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...