Războiul din Ucraina, departe de a se sfârşi. Un general rus spulberă orice speranţă: „Chiar şi 10 ani”

Stan Filon 27.05.2022, 08:11
Războiul din Ucraina, departe de a se sfârşi. Un general rus spulberă orice speranţă: „Chiar şi 10 ani”

Un general rus foarte cunoscut pentru cruzimea sa, poreclit chiar de alți generali ruși drept „măcelarul Ceceniei”, vine cu vești proaste pentru ucraineni, dar și pentru europenii care sperau ca războiul din Ucraina să se termine cât mai repede. Acesta a spus că demilitarizarea Ucrainei, cât și „denazificarea” ei nu se va face prea curând. A vorbit și despre greșeala pe care a făcut-o Rusia în primele zile ale invaziei.

Un general rus spune că războiul din Ucraina este departe de a se sfârşi

În vârstă acum de 65 de ani, general-colonelul Vladimir Șamanov a comandat cu mână de fier trupe rusești în ambele războaie cecene între 1994-1996 și 1999-2009, perioadă în care s-a remarcat prin brutalitatea sa, remarcată chiar de către ceilalți generali ruși. Aslambek Aslahanov, un general din cadrul ministerului rus de Interne care a fost consilierul lui Vladimir Putin pe probleme legate de Cecenia în timpul celui de-al doilea război, spunea despre Șamanov că este un adevărat „măcelar” și „un blestem asupra poporului cecen”.

„Cecenii vorbesc de Șamanov ca de o ciumă care a coborât asupra lor, o boală ca SIDA. El este înecat în sânge. Crede cinic că toți cecenii – bărbați și femei, până și copii – sunt bandiți”, afirma fostul consilier al lui Vladimir Putin.

Un general rus spune ca razboiul din Ucraina este departe de a se sfarsi
Un general rus spune ca razboiul din Ucraina este departe de a se sfarsi

Greșeala Rusiei

Ei bine, Vladimir Șamanov a vorbit recent despre războiul din Ucraina, cât și despre cât timp s-ar putea întinde această „operațiune specială”. „Măcelarul” a spus că demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei poate dura între 5 și 10 ani și a vorbit deschis despre greșeala pe care au făcut-o unii ruși la începutul invaziei. Generalul le-a spus jurnaliștilor ruși că în Ucraina s-au păstrat multe universități militare înființate în perioada sovietică, câte una pentru aproape fiecare regiune, lucru care a permis țării să păstreze o „bază pentru renașterea armatei”.

 „Prin urmare, cei care se așteptau ca noi să fim întâmpinați cu flori [în Ucraina] s-au înșelat, aceasta este una dintre principalele greșeli pe care le-am simțit foarte intens în primele cinci zile [ale invaziei]. Astăzi am depășit deja această fază, dar mai sunt multe de făcut. Ceea ce așteaptă Ucraina după operațiunea specială este acum greu de prevăzut”, a continuat el.

Ce spune despre anexarea Ucrainei

Întrebat dacă vede Ucraina anexată de Moscova, generalul a răspuns că Rusia nu va avea nevoie de ea dacă nu sunt îndeplinite cele două obiective enunțate de președintele rus Vladimir Putin în declarația sa de război de pe 24 februarie, respectiv demilitarizarea și denazificarea Ucrainei.

În vârstă de 65 de ani, Șamanov s-a retras din serviciul activ al forțelor armate ruse în 2016 după care a devenit președinte al Comisiei de apărare din Duma de Stat, funcție pe care a ocupat-o până în luna octombrie a anului trecut. A fost ales deputat al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, pe listele partidului Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...