Rusia folosește șantajul nuclear pentru a forța Ucraina să ia loc la masa negocierilor. Există temerea unei înfrângeri militare inevitabile

Elena Avramescu 23.08.2022, 07:38
Rusia folosește șantajul nuclear pentru a forța Ucraina să ia loc la masa negocierilor. Există temerea unei înfrângeri militare inevitabile

Se pare că situația nu este prea roz pentru Rusia, care a început să ia decizii precipitate în speranța câștigării războiului dus împotriva Ucrainei. Astfel că trupele ruse au bombardat Nikopol și Marganeț cu scopul de a provoca focul artileriei ucrainene ca răspuns, pentru a putea acuza mai apoi Ucraina că bombardează Centrala Nuceleară de la Zaporojie. În acest fel, Rusia poate să forțeze Ucraina și partenerii săi să ia parte la negocieri pentru ca, în acest fel, să evite o înfrângere militară inevitabilă.

Rusia încearcă că câștige războiul prin orice mijloace

„Aceasta este o operațiune hibridă la scară largă, atent planificată, de nivel strategic. Dacă se realizează cu succes, această operațiune poate schimba cursul războiului“, a spus expertul independent, generalul-maior Serhi Savcenko, în Zerkalo Nedeli.

Toate operațiunile făcute în ultimul timp de trupele ruse nu sunt întâmplătoare și aleatorii, ci planificate în avans, fiind un plan de rezervă făcut chiar înainte de începerea agresiunii.

Centrala de la Zaporojie este, în prezent, principalul mijloc de șantaj, ținând cont că este cea mai mare din Europa iar în cazul unui bombardament sever, întreaga Europă riscă să fie în pericol. De reținut, totuși, faptul că reactoarele de la centrala nucleară Zaporojie folosesc uraniu slab îmbogățit drept combustibil nuclear, astfel că o explozie nucleare este puțin probabilă. Cu toate acestea, un dezastru de acest fel este emis de propaganda rusă în timpul operațiunii de dezinformare.

„Distrugerea corpului reactorului prin influență externă este practic imposibilă din cauza construcției structurilor de protecție. Acestea constau dintr-o capsulă metalică de 20 de centimetri și o carcasă de protecție de un metru și jumătate din beton de înaltă rezistență.

În același timp, trebuie luate în considerare în plus proprietățile de protecție ale structurii exterioare în interiorul căreia se află reactorul, a continuat expertul. Dar, desigur, situațiile de urgență, inclusiv cele periculoase, sunt posibile în condițiile ostilităților. Cu atât mai mult dacă crearea unei astfel de situații este inițiată în mod deliberat de invadatori”, a mai spus Serhi Savcenko.

Pericolul nuclear pentru Romania, dupa atacul centralei din Zaporojie
Centrala nucleara de la Zaporojie

Aparent, o oprire de urgență a reactorului este destul de periculoasă, asta pentru că, după oprirea reactorului, trebuie să se continue răcirea acestuia pentru un anumită perioadă de timp, mai precis până când temperatura din el scade la un nivel sigur. Însă în cazul distrugerii unuia sau mai multora dintre ele sau întreruperii mecanismelor care le conectează la reactor, sunt șanse mari să fie distrusă carcasa interioară a reactorului sau a circuitului său de răcire sub influența temperaturilor extrem de ridicate, ceea ce poate duce ulterior la eliberarea de substanțe radioactive.

„În mod constructiv, sunt prevăzute mai multe niveluri de protecție împotriva unei astfel de evoluții a evenimentelor. Dar ele pot fi distruse în mod deliberat și intenționat de către ocupanți. Numai factorul uman conștient poate acționa aici”, a mai spus Savcenko.

În prezent, eforturile diplomației ucrainene țin să anuleze toate acuzațiile aduse de Federația Rusă cu privire la amenințarea unui dezastru nuclear, astfel că se cere ca Rusia să elibereze imediat centrala nucleară capturată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...