Ce substanțe mortale ar putea folosi Putin în Ucraina. Rusia are cele mai mari stocuri de arme chimice și biologice din lume

Cătălina Burghelea 23.03.2022, 10:39
Ce substanțe mortale ar putea folosi Putin în Ucraina. Rusia are cele mai mari stocuri de arme chimice și biologice din lume

Președintele american Joe Biden a emis un avertisment dur: Rusia ia în considerare utilizarea armelor chimice în Ucraina. Anunțul liderului de la Casa Albă s-ar baza pe faptul că SUA dețin informații că Moscova deține sau a acumulat stocuri ascunse de muniții interzise, ​​de când Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a eliminat programul de arme chimice declarat al Moscovei în 2017.

Armele chimice pe care Vladimir Putin le-ar putea folosi în Ucraina

După prăbușirea Uniunii Sovietice, noua Federație Rusă a rămas în posesia celor mai mari stocuri de arme chimice și biologice din lume. Moscova a semnat Convenția privind armele chimice în 1993, declarând la acea vreme un arsenal de aproape 40.000 de tone de agenți chimici, inclusiv fosgen (gaz toxic), arsină și VX (toxicitate extrem de ridicată).

Deși stocul declarat a fost distrus sub supravegherea OIAC, dovezile circumstanțiale și istoria mincinoasă cu privire la armele chimice sugerează că Rusia ar putea păstra alte arme chimice și biologice interzise. Iată care sunt acestea.

Agentul chimic Noviciok

La doar un an după ce Vladimir Putin a declarat lumii întregi că Rusia și-a distrus arsenalele chimice în 2017, Serghei Skripal, un fost spion rus, și fiica sa au fost otrăviți la Salisbury, Marea Britanie. Cei câțiva mililitri de lichid găsiți într-o sticlă de parfum aruncată conțineau până la 10.000 de doze letale de otravă Noviciok!

Un grup de agenți chimici dezvoltați de oamenii de știință sovietici în timpul Războiului Rece, dozele mici de Noviciok pot provoca moartea prin insuficiență cardiacă sau sufocare, deoarece lichidul umple plămânii victimei.

Otrăvirea lui Skripal a fost o tentativă de asasinare greșită a Rusiei, au descoperit informațiile britanice și americane. Experții au ajuns la concluzia că Moscova și-a păstrat în secret cel puțin o parte din arsenalul său chimic.

Clor

Clorul ar putea fi un agent chimic pe care Rusia îl va folosi în Ucraina, potrivit lui Hamish de Bretton-Gordon, ofițer militar britanic în retragere, care a comandat batalionul NATO pentru apărarea împotriva armelor chimice, biologice și nucleare.

„Va folosi substanțe chimice industriale toxice, cum ar fi clorul, pentru că este complet negabil”, a explicat Bretton-Gordon, notează The Telegraph. „Există mii de tone de clor în Ucraina, așa că nu va folosi arme sofisticate precum Noviciok”, a adăugat militarul.

Rusia s-a inspirat de la președintele sirian Bashar al-Assad, aliat care a folosit clorul împotriva civililor din zonele controlate de rebeli.

Deși este mai puțin letal decât alți agenți chimici, clorul este ușor de fabricat și de obținut, fără echipamente de laborator sofisticate. Acest lichid poate fi dispersat în zonele urbane, pentru a provoca moarte și panică larg răspândită.

Agenți biologici

La începutul lunii martie, Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a susținut că Moscova a descoperit dovezi ale unui program militar de arme biologice în Ucraina, care implică agenți patogeni mortali precum ciuma, holera și antraxul. SUA au respins sugestiile, catalogându-le dezinformare „absurdă”. Totuși, Biden a sugerat că afirmațiile Rusiei ar putea fi un indiciu al tipului de arme pe care intenționează să îl folosească în războiul actual.

„De asemenea, sugerează că Ucraina are arme biologice și chimice pe teritoriul său. Acesta este un semn clar că se gândește să le folosească pe ambele”, a declarat președintele SUA.

Fostele laboratoare secrete de arme chimice și biologice ale URSS continuă să funcționeze ca unități de cercetare în Rusia și dețin mostre dintr-o serie de agenți patogeni mortali. Centrul de Stat pentru Cercetare în Virologie și Biotehnologie (Siberia) este unul dintre cele două zone cunoscute la nivel mondial pentru mostre vii de variolă. Celălalt loc se află în Atena, Georgia.

Atât administrația Trump, cât și Biden au sancționat o serie de unități de cercetare rusești, despre care agențiile de informații americane au concluzionat că încă lucrează la arme chimice.

Radiații

Chiar dacă otrăvirea cu radiații este asociată cu armele nucleare, ea poate fi și inclusă în așa-numitele bombe murdare – arme convenționale care dispersează materiale radioactive. Ca putere nucleară, Rusia are acces la astfel de materiale.

În 2006, Alexander Litvinenko, un fost agent rus de informații, a fost otrăvit la Londra după ce a băut ceai verde diluat cu poloniu-210, un izotop radioactiv letal.

Scotland Yard a concluzionat că Rusia ar fi putut ordona asasinarea lui. În septembrie anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Moscova este responsabilă de moartea fostul agent, obligând-o să plătească despăgubiri văduvei lui Litvinenko.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...