Rusia, pe cale să deconecteze centrala Zaporojie de la rețeaua națională. Oprirea acesteia ar provoca mari pagube Ucrainei

Elena Avramescu 19.08.2022, 13:49
Rusia, pe cale să deconecteze centrala Zaporojie de la rețeaua națională. Oprirea acesteia ar provoca mari pagube Ucrainei

Scandalul centralei nucleare de la Zaporojie continuă, după seria de bombardamente și vina pasata între Ucraina și Rusia, în care își aduc acuzații reciproc. De data aceasta, se pare că trupele rusești au de gând să oprească blocurile energetice funcționale de la centrala nucleară Zaporojie și să le deconecteze de la rețeaua energetică a Ucrainei, conform spuselor operatorului de stat al centralei nucleare Energoatom.

Centrala nucleară de la Zaporojie, pe cale de a fi deconectată

Astfel că Energoatom susține faptul că Rusia urmează să desfășoare o provocare uriașă la Zaporojie, fiind cea care controlează în acest moment centrala.

„Există informații potrivit cărora forțele de ocupație rusești plănuiesc să închidă blocurile energetice și să le deconecteze de la liniile de alimentare cu energie electrică a sistemului energetic ucrainean în viitorul apropiat.

Armata rusă caută în prezent furnizori de combustibil pentru generatoarele diesel, care ar trebui să pornească după ce blocurile energetice sunt oprite în absența unei surse de alimentare externe pentru sistemele de răcire a combustibilului nuclear”, a notat Energoatom.

Centrală nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa și a fost capturată de trupele rusești în martie, dar în continuare este deservită de tehnicieni ucraineni, cu toate că doar două din cele șase reactoare ale sale funcționează la capacitate maximă.

Cu toate acestea, noua veste dată de operatorul de stat al centralei nucleare Energoatom nu este bună pentru ucraineni, deoarece oprirea centralei ar acumula noi presiuni asupra aprovizionării, în special în sudul țării, în timp ce Ucraina se pregătește pentru cea mai cruntă iarnă de la independența Ucrainei.

Cel mai periculos loc din Europa, bombardat de rusi
Centrala nucleara de la Zaporojie

Se pare că forțele ruse i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, iar acest anunț vine în contextul acuzaţiilor şi speculaţiilor din partea Rusiei şi Ucrainei că vineri este planificat un incident la fabrică. În plus, Rusia a ameninţat că în cele din urmă va închide centrala, fiind șanse mari să fie produs un dezastru din cauza bombardamentelor continue ale Ucrainei.

Cu toate acestea, Ucraina are o cu totul altă poveste, este de părere Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.

„Există informaţii noi, au sosit cu aproximativ jumătate de oră în urmă, că pentru mâine, 19 august, există un ordin ca majoritatea personalului să nu meargă la muncă. Asta le-au spus ruşii oamenilor lor, în primul rând angajaţilor Rosatom. Nu excludem posibilitatea unor provocări masive ruseşti pe teritoriul Zaporojiei mâine. Acest lucru este confirmat de propaganda lor, de informaţiile din sursele noastre şi de comportamentul ruşilor la instalaţie”, a declarat Iusov pentru NBC News.

Până acum, Rusia nu a confirmat și nici nu a infirmat dacă vreun angajat al agenţiei Rosatom se găsește la Zaporojie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...